Advokátům se zvýší tarifní odměny Foto: Blažek

Přehledně o novém tarifu: Odměny advokátů se zvýší i podle inflace platů soudců

Ve vztahu k náročnosti profese, vysoké inflaci a současně rostoucím platům soudců, státních zástupců i výdělkům v podnikatelské sféře chce ministerstvo spravedlnosti zvýšit mimosmluvní odměny advokátů podle rozsáhlé novely tarifní vyhlášky. Rozšíří se i seznam právních úkonů. Ceny se valorizují poprvé od roku 2006, od kdy inflace narostla o 56% procent a odměny proto vzrostou razantně. V trestním řízení se sazbou do pěti let vzroste tarifní hodnota z deseti tisíc na dvacet tisíc. O kolik se zvýší další odměny?

Vyplývá to z návrhu novely vyhlášky o odměnách advokátů za poskytování právních služeb, kterou je zakotven tzv. advokátní tarif. Návrh je v připomínkovém řízení a byla mu udělena výjimka Legislativní rady vlády a meziresortní připomínkové řízení bylo zkráceno.

Úplný návrh je zde.

Advokátní tarif se podle důvodové zprávy ministerstva spravedlnosti valorizuje poprvé od roku 2006. Tehdy však stát uvalil na advokáty a obhájce tzv. povodňovou daň: „Následně došlo ke snížení odměny advokátů ustanovených soudem podle procesních předpisů, a to nejprve o 10 %, následně o 30 % a nakonec o 20 %. Účel tohoto snížení souvisel s ničivými povodněmi v roce 1997, kdy stát hledal úspory ve výdajích za účelem napravení škod způsobených živelnou pohromou,“ vysvětluje ministerstvo v důvodové zprávě.

Povodňovou daň se advokáti pokoušeli opakovaně zrušit i 21 let po povodních, jak Česká justice informovala. Nakonec byla zrušena až v roce 2021, tedy po 24 letech.

Inflace a platy soudců rostou, advokacie stagnuje

Nyní ministerstvo spravedlnosti přistoupilo k „valorizaci“ tarifních odměn podle ekonomické reality České republiky. Zvýšení se tedy vztáhne k vysoké inflaci a rostoucím platům a mzdám.

„Navrhovanou novelizací se mění odměna advokáta tak, aby výše odměn byla přizpůsobena vývoji inflace, růstu minimální mzdy, průměrné mzdy v podnikatelské sféře, výdajům na odměnu soudců a státních zástupců, ale také odborné náročnosti vykonávaných činností a míře odpovědnosti advokáta, vůči které je odměna advokáta vždy v přímé úměře,“ stojí v důvodové zprávě ministerstva spravedlnosti s tím, že jde o zajištění právních služeb a práva na soudní ochranu chudých, za které je hradí stát v rámci práva na právní pomoc.

Podle přiložené tabulky vzrostla inflace od roku 2006 o 56,6%. Výdaje na justici narostly od roku 2009 ze třinácti na devatenáct miliard korun, z toho více než jedna miliarda jde na platy státních zástupců. Odměny ustanovených advokátů však zůstávají ve stejné výši. Trestní, správní a daňová řízení jsou obtížná Výše mimosmluvních odměn se proto zvýší ve všech právních disciplínách, v některých však více, jak uvádí i důvodová zpráva, podle které dosavadní vyhláška některé obtížnosti právního zastoupení nezohledňovala: „V platné právní úpravě tak není adekvátně zohledněna zejména obtížnost obhajoby v trestním řízení, složitost zastupování v řízení o přestupku, ani náročnost zastupování ve správním řízení, včetně řízení…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová