Prohlášeními profesních sdružení, která oznamují plošné zvýšení cen, se ÚOHS zabývá pravidelně Foto: Pixabay

ÚOHS vyzval sdružení minipivovarů, aby nekomentovalo plánované zdražení piva

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) upozornil Českomoravský svaz minipivovarů (ČMSMP), že některá jeho prohlášení pro média ohledně plánovaného zdražení piva, mohou porušovat hospodářskou soutěž. Svaz přijal opatření, aby podobným potížím v budoucnu zabránil a ÚOHS s ním nezahájil správní řízení. ÚOHS o tom informoval v tiskové zprávě. Úřad podobné případy pomocí takzvané soutěžní advokacie řešil v minulosti, jiné případy skončily pokutou.

„Úřad v rámci šetření uvedené sdružení vyzval, aby velmi pečlivě zvažovalo, jaké informace o své cenové politice nebo o cenách požadovaných členy sdružení bude napříště médiím poskytovat. Dále při jednání se zmíněným svazem zdůraznil, že sdružení nesmí o cenové hladině dosahované svými členy vůbec informovat, nesmí ji posuzovat a veřejně vyzývat ke změně. I nepřímé doporučení či zdánlivě neformální vyjádření představitele sdružení mohou způsobit porušení zákona,“ uvedl ÚOHS.

Úřad se vyjádřeními svazu zabýval z vlastní iniciativy a upozornil svaz také na to, že některá ustanovení Kodexu chování a komunikace ČMSMP a jeho členů, který je veřejně dostupný na internetových stránkách svazu, mohla omezovat hospodářskou soutěž mezi členy svazu. Svaz na to reagoval změnou ustanovení tak, aby nebyla v rozporu se zákonem.

„Úřad se rozhodl nezahajovat správní řízení, když zohlednil zejména ochotu a snahu uvedeného sdružení rychle přijmout nápravná opatření vedoucí k obnově soutěže v dotčené oblasti,“ uvedl ÚOHS.

Prohlášeními profesních sdružení, která oznamují plošné zvýšení cen, se ÚOHS zabývá pravidelně. Sdružení mohou v médiích komentoval aktuální ceny nebo jejich minulý vývoj, nesmí ale předvídat jejich vývoj do budoucnosti. Úřad na to v minulosti upozornil například Svaz zpracovatelů masa nebo Asociaci autoškol ČR.

Oborová sdružení také nesmí zveřejňovat ceníky. Asociace jazykových škol za to loni dostala od úřadu pokutu. ÚOHS ale velkou část podobných případů řeší právě takzvanou soutěžní advokacií, kdy sdružení nebo firmu na chybu upozorní a domluví se s ním na nápravě. Tak postupoval například u skupiny osvětlovačů nebo Svazu zpracovatelů masa.

(čtk)