Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová Foto: Tiskový odbor Senátu

Bradáčová žádá trest pro žalobce, který nechal odblokovat obstavené miliony ve Švýcarsku

Poměrně vysoká finanční sankce hrozí státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Markovi Solarovi, pokud jej kárný senát při Nejvyšším správním soudu (NSS) shledá vinným z kárné žaloby, kterou na něho podala vedoucí VSZ v Praze Lenka Bradáčová. Solar měl podle Bradáčové svojí nedbalostí způsobit, že švýcarské orgány odblokovaly prostředky, které měly pocházet z trestné činnosti v České republice.

O dvacet procent nižší plat po jeden rok může mít státní zástupce VSZ v Praze Marek Solar. A to pokud kárný senát při NSS vyhoví kárné žalobě Lenky Bradáčové. Ta Solarovi klade za vinu nedbalý postup v případu, v němž bylo před lety zablokováno ve Švýcarsku 1 milion švýcarských franků.

Jedná se pravděpodobně o případ údajně fiktivních IT zakázek ve státním podniku Lesy České republiky, a to z let 2008 a 2009. K zablokování peněz ve Švýcarsku došlo před deseti lety, obžaloba byla podána v roce 2017, přičemž nepravomocný rozsudek na prvním stupni je z ledna minulého roku.

Solar vykonával dozor nad trestním stíháním proti čtyřem obviněným, a to pro podezření ze spáchání zločinů zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, a z legalizace výnosů z trestné činnosti.

V rámci mezinárodní právní pomoci Solar před deseti lety požádal švýcarské státní zastupitelství o zajištění celkem 1 milionu švýcarských franků, které mohly pocházet z trestné činnosti obviněných.

Švýcaři miliony opravdu zablokovali. Avšak protože podle Bradáčové Solar nereagoval na opakované žádosti švýcarského státního zastupitelství, které se týkaly toho, zda mají být i nadále zajištěny, došlo k jejich uvolnění. A to přestože důvody pro jejich zajištění podle Bradáčové nepominuly a nadále trvaly.

Solara přitom už v roce 2014, nedlouho po svém nástupu do čela VSZ, přeřadila Bradáčová spolu s dalšími dvěma žalobci z „elitního“, tzv. šestého odboru závažné hospodářské kriminality a korupce, na odbor trestního řízení. Případy, které v té době již dozoroval, včetně tohoto, mu ovšem odňaty nebyly, jak Bradáčová tehdy potvrdila v tiskové zprávě úřadu.

Petr Dimun