Počty legálně nahlášených zbraní a vydaných zbrojních průkazů v České republice v posledních letech rostou Foto: Pixabay

Nový zákon o zbraních: podmínky pro “zbroják” zůstanou, odpadne ale papírování 

Vláda koncem května schválila návrh novely zákona o zbraních a střelivu. A pokud novou legislativu schválí i parlament, měly by se zavést nové kategorie zbraní, zjednodušit by se měla struktura zbrojních oprávnění a hlavně by mělo pro legální držitele zbraní v celém systému ubýt papírování. Novela zákona má totiž zavést digitalizaci a místo klasických papírových zbrojních průkazů či licencí by tak v budoucnu mělo lidem stačit, že budou mít existující oprávnění k držení zbraní zanesené v centrálním registru. Podobně to má ostatně fungovat například i u samotných občanských průkazů nebo takzvaných velkých techničáků u aut. 

O schválení normy vládou informovalo v tiskové zprávě ministerstvo vnitra, pod které administrace zbrojních průkazů spadá. Samotné podnínky, za jakých lze zbrojní průkaz získat – a tedy si i pořídit zbraň – přitom zůstávají nezměněné. 

„Co fungovalo, zachovat a nedostatky odstranit. Tímto heslem se řídilo ministerstvo vnitra při přípravě zákona o zbraních a střelivu a zákona o munici,” konstatoval k tomu resort v tiskové zprávě. 

Na přípravě novely se podílela i odborná veřejnost, v připomínkovém řízení se ale proti ní většina ostatních resortů vymezovala. S původní verzí nesouhlasily například ministerstva obrany, průmyslu a obchodu nebo spravedlnosti, stejně jako třeba Bezpečnostní informační služba nebo Úřad na ochranu osobních údajů. 

Výsledná podoba schválená celým kabinetem každopádně počítá například s několika možnostmi, jak bude možné držení oprávnění prokazovat. A to s tím, že ponechává ve hře i nadále klasické “papíry”, jen už místo průkazu v podobě takzvaných zbrojních listů, které mají vydávat kontaktní místa veřejné správy. Upřednostňovaná ale má být elektronická cesta. 

Novela má spolu s nově schváleném předpisem o munici zcela nahradit stávající zákon, který je podle resortu v mnoha ohledech zastaralý, byrokraticky nepružný a zbytečně komplikovaný.

„Dosavadní zákon o zbraních sice od roku 2014 zakotvuje existenci centrálního registru zbraní, ale zdaleka nevyužívá v současnosti existující možnosti elektronizace výkonu státní správy (eGovernmentu). Přitom širší zapojení těchto nástrojů je s to zásadně ulehčit a racionalizovat jak výkon působnosti orgánů veřejné moci, tak především odbřemenit občany a další subjekty, které jsou adresáty práv a povinností na daném úseku regulace,” napsali úředníci ministerstva do průvodních materiálů k celé novele. 

Jakékoliv rozvolnění přísných pravidel pro držení zbraní ale úřad v souvislosti s novým zákonem odmítá.

„Z důvodu jisté rizikovosti, která je nakládání se zbraněmi vlastní, stanovuje předkládaný návrh zákona v souladu s tuzemskou tradicí právní úpravy v této oblasti přísné podmínky pro nakládání se zbraněmi a střelivem, přičemž právě s ohledem na typovou míru rizika spojeného s konkrétními kategoriemi zbraní jsou stanoveny příslušným způsobem strukturované požadavky, které musí osoba, která chce s danými zbraněmi nakládat, splnit za účelem získání (a udržení si) odpovídajícího oprávnění,” konstatuje ministerstvo. 

A zmiňuje přitom mimo jiné i detailní zákonem ukotvené požadavky na zabezpečení uložených zbraní a střeliva, restrikce možnosti jejich konverze na zbraně nižší kategorie, institut pozastavení či  odnětí oprávnění, jakož i efektivní preventivní opatření v podobě možnosti v odůvodněných případech zbraň a střelivo zadržet, resp. zajistit.

Podle návrhu by také měla být zavedena nová „mezikategorie“ zbraní, u kterých sice bude vyžadováno ohlášení, podmínky pro jejich držení ale budou zjednodušeny. Do této kategorie jsou zařazeny například jednoranové nebo dvouranové zbraně, které se nabíjejí jednotlivě, poplašné či signální zbraně nebo plynové zbraně s ráží vyšší než 6,35 mm.

Novela má mimo jiné také rušit místní příslušnost, držitelé zbraní tak už nebudou muset vyřizovat své záležitosti pouze v kraji, kde mají trvalý pobyt. 

V neposlední řadě nový zákon mění i stávající strukturu zbrojních průkazů. Ze současných pěti skupin zbrojních oprávnění mají totiž zbýt jen dva druhy. A zeštíhlit má i systém zbrojních licencí – teď je nyní deset, ale novela už počítá jen se třemi. 

Zbrojní průkaz mělo v České republice loni přes 314 tisíc lidí, což je zhruba o pět tisíc více než v roce 2021. Počet nahlášených zbraní stoupl o více než 53 tisíc na necelých 990 tisíc. Zájem o zbraně tak v posledních letech roste. V roce 2020 vlastnilo zbrojní průkaz zhruba 307 tisíc obyvatel České republiky, zatímco registrovaných zbraní bylo jen málo přes 900 tisíc.

Tomáš Svoboda, Ekonomický deník