Kateřina Ronovská Foto: Kateřina Ronovská

Prezident na ústavní soudkyni nominoval Ronovskou, horkým favoritem je Kühn

Další novou ústavní soudkyní může být Kateřina Ronovská, která nyní vede katedru občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Její nominaci prezident Petr Pavel dnes poslal do Senátu. Horní parlamentní komora to oznámila na svém twitteru. Celkem tak mají nyní senátoři během léta rozhodnout o třech adeptech na ústavní soudce, předchozím třem Pavlovým návrhům už koncem května vyhověli.

Mezi favority tohoto „schvalovacího kola“ původně patřil soudce Nejvyššího správního soudu, profesor Zdeněk Kühn. Mezi poradci prezidenta ovšem převládl názor, že by nebylo vhodné nyní navrhovat dalšího kandidáta ze správní justice. Přednost proto dostala Ronovská. A to i proto, že je žena. Kühn tak pravděpodobně bude navržen na podzim, kdy se uvolní místo po Radovanu Suchánkovi. Podle informací České justice již byl u prezidenta na pohovoru také soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon.

Ronovská na katedře občanského práva vyučuje od roku 1999, její šéfkou se stala o 20 let později. Profesorkou byla jmenována předloni. Vyučuje občanské právo hmotné, spolkové a nadační právo, věnuje se právu neziskových organizací a ochraně osobnosti. Počátkem století pracovala i na Nejvyšším soudu, v letech 2015 až 2017 byla předsedkyní akademického senátu Právnické fakulty Masarykovy univerzity.

Profesor Zdeněk Kühn Foto: Ivan Holas

Devětačtyřicetiletá Ronovská také působí v několika českých i zahraničních odborných společnostech a expertních skupinách. Je členkou expertní skupiny Komise pro aplikaci nové civilní legislativy při ministerstvu spravedlnosti a výboru pro financování a legislativu vládní rady pro nestátní neziskové organizace. Spolupracuje s Nadací Partnerství, Open Society Fund nebo Junákem. Od roku 2001 vede občanské sdružení Lávka.

Na senátní schválení od poloviny června čeká nominace někdejšího místopředsedy Mezinárodního trestního soudu (ICC) Roberta Fremra, minulý týden k němu přibyla místopředsedkyně Městského soudu v Praze Veronika Křesťanová. Senát má na schválení nominací dva měsíce. V patnáctičlenném týmu ústavních soudců je nyní volné místo po Vladimíru Sládečkovi, jehož desetileté funkční období skončilo 4. června. Počátkem srpna skončí mandát předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a Ludvíka Davida a 26. listopadu Radovana Suchánka. Pavel tak bude muset letos předložit ještě nejméně jednoho kandidáta na ústavního soudce.

Koncem května Senát vyslovil souhlas s tím, aby se ústavními soudci stali někdejší předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, profesor ústavního práva Jan Wintr i bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Obsadili místa po Jaroslavu Fenykovi, Janu Filipovi a Miladě Tomkové, jejich mandát skončil 3. května.

Prezident oslovil desítky institucí, včetně krajských, vyšších a nejvyšších soudů, aby mu navrhly možné kandidáty na ústavní soudce. Ty následně posuzuje panel v čele s ústavním právníkem Janem Kyselou. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na deset let, opakování mandátu ústava nezakazuje.

Kdo je Kateřina Ronovská?

– Ronovská je vedoucí katedry občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity (PrF MU) v Brně, která ji letos v dubnu doporučila jako potenciální ústavní soudkyni. Od loňského září též zasedá ve vládní Radě pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI).

– Je odbornicí například na fundace a neziskové právnické osoby. Spolupracuje s řadou českých nadací a dalších organizací neziskové sféry.

– Rodačka z Brna (narozena 9. června 1974) absolvovala magisterské studium práva na Masarykově univerzitě v Brně, kde také získala titul JUDr. Doktorské studium na katedře občanského práva PrF MU zakončila disertací pojednávající o soukromoprávních aspektech nadačního a spolkového práva. V roce 2012 se stala docentkou po obhajobě habilitační práce s názvem Nadace v Evropě: Koncepce, funkce, vývojové tendence.

– Od roku 1999 působí na katedře občanského práva PrF MU, nejprve jako odborná asistentka a od roku 2012 jako docentka. V roce 2019 se stala vedoucí katedry a v roce 2021 byla prezidentem jmenována profesorkou občanského práva.

– Absolvovala několik zahraničních stáží, podílela se na řešení mnoha akademických projektů.

– Mimo akademickou oblast působí v několika tuzemských i zahraničních odborných společnostech a expertních skupinách. Spolupracuje s nestátními neziskovými organizacemi, například v roce 2014 převzala na Valném sněmu Junáka Medaili skautské vděčnosti, o dva roky později se stala členkou správní rady nadačního fondu Via Clarita, který podporuje rozvoj a kultivaci filantropie.

– Je autorkou mnoha odborných monografií, článků a několika učebnic z oblasti občanského práva. V roce 2014 se podílela na zpracování komentáře k novému občanskému zákoníku.

– Je vdaná a má dva syny.

(pd, čtk)