Cizinec chtěl průkaz vydaný v ČR Ilustrační foto: Pixabay

Cizinec se domáhal průkazu k řízení lodě u ombudsmana. Se stížností neuspěl

Stížnost na Státní plavební správu za diskriminační jednání podal cizinec u českého veřejného ochránce práv. Plavební úřad mu od odmítl vydat mezinárodní průkaz vůdce rekreačního plavidla a vydal jen průkaz národní. Mezinárodní průkazy lidem bez občanství nebo pobytu vydává jen jejich domovský stát ze seznamu členů úmluvy EHK/OSN, napsal ombudsman.

Jak vyplývá ze záznamu o podnětu proti Státní plavební správě, cizinec si stěžoval, že český plavební úřad mu nemůže mezinárodní průkaz vůdce rekreačního plavidla vydat. S postupem podle mezinárodních úmluv nesouhlasil: „Cítíte se diskriminován tím, že jako občanovi jiného státu než Česka, který nemá v Česku bydliště, Vám Státní plavební správa nemůže vydat mezinárodní průkaz vůdce rekreačního plavidla, vydala Vám pouze průkaz vůdce malého plavidla s územní platností pro Českou republiku,“ uvádí o podnětu veřejný ochránce práv.

Poté ombudsman vysvětluje, že národní průkaz může být vydán každému, kdo je způsobilý a složí zkoušku, a to bez ohledu na občanství nebo místo pobytu: „Oprávnění k vedení malého plavidla může získat každý (tj. bez ohledu na občanství nebo místo bydliště), kdo splní podmínky dané zákonem (úspěšně složí zkoušku z teoretických znalostí a praktických dovedností, splní podmínku minimálního věku a zdravotní způsobilosti). Toto oprávnění je platné pro vodní cesty České republiky.

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček Foto: Tiskový odbor VOP

Malá plavidla jsou podle zákona o vnitrozemské plavbě plavidla do délky trupu 20 metrů, která nejsou používána pro přepravu více než dvanácti lidí nebo pro vlečení či tlačení bočně svázané sestavy plavidel. Jde v drtivé většině o plavidla používaná pro rekreaci a sport.

Průkaz ICC nenahrazuje potvrzení o způsobilosti vůdce

Kromě národního průkazu pro vnitrostátní vody vydává Státní plavební správa držitelům průkazu „vůdce malého plavidla“ pro řízení rekreačních a sportovních lodí také mezinárodní průkazy: „Státní plavební správa může také vydávat mezinárodní průkaz způsobilosti vůdce rekreačního plavidla. Ten vydá žadateli, který je držitelem platného průkazu způsobilosti vůdce malého plavidla,“ popisuje dále ombudsman.

Mezinárodní průkaz vůdce rekreačního plavidla nazývaný ICC nenahrazuje národní průkazy, nelze ho použít pro zapůjčení lodě a potvrzením o způsobilosti, není jakýmsi „globálním průkazem“ kvalifikace, jak vyplývá z informace Státní plavební správy. Je rozšířením nebo „nadstavbou“ k národnímu průkazu.

Navíc průkaz ICC může získat jen občan nebo dlouhodobý rezident příslušného státu ze seznamu států, které ICC vydávají: „Mezinárodní průkaz je ale možné vydat pouze českému občanovi nebo osobě, která má v Česku pobyt, případně osobě, která je občanem státu, který není vázán rezolucí Evropské hospodářské komise Organizace spojených národů upravující mezinárodní průkaz způsobilosti vůdce rekreačního plavidla,“ uvádí veřejný ochránce práv.

„Rezoluce Evropské hospodářské komise vychází z předpokladu, že mezinárodní průkaz má vydat žadateli jeho domovský stát – ten, jehož je žadatel občanem, nebo v němž má obvyklý pobyt. Výjimku tvoří případy, kdy stát žadatele k této rezoluci nepřistoupil a tento průkaz proto vydávat nemůže. V těchto případech pak může žadateli mezinárodní průkaz vydat kterýkoli stát,“ vysvětluje stěžovateli ombudsman.

Dohoda původně vznikla k usnadnění rekreační plavby na Rýnu a Dunaji a Česká republika je jedním z jejích zakladatelů. Také Slovensko nebo například Ukrajina a Rusko jsou zakládajícími členy rezoluce 40 EHK/OSN. Stejně jako Turecko, Nizozemí, Řecko, Norsko, Belgie, Bělorusko nebo USA a další státy.

Seznam vydavatelů průkazů – členských států rezoluce 40 EHK/OSN je zde.

Slovákovi má vydat průkaz ICC Slovensko

Jak dále uvádí ombudsman, „český zákon o vnitrozemské plavbě je s těmito pravidly v souladu“. „Vzhledem k tomu, že Váš domovský stát, Slovensko, je rezolucí vázán, Česko mezinárodní průkaz slovenským občanům bez pobytu v Česku nevydává,“ uvádí veřejný ochránce práv.

Podle ombudsmana na regulaci vnitrozemské vodní dopravy dopadají také předpisy Evropské unie: „Vydávání mezinárodních průkazů pro vůdce malých plavidel ale neupravují.“ Žádná zvláštní úprava EU, ze které by bylo možné dovodit, že mezinárodní průkazy se mají vydávat jinak, než podle rezoluce EHK/OSN, neexistuje.

„Neexistuje tedy speciální unijní právní úprava, z níž by bylo možné dovodit, že by státy měly vydávat mezinárodní průkaz vůdce rekreačního plavidla i jiným než vlastním občanům nebo těm, kteří nemají na území státu pobyt. Právo Evropské unie zakazuje státům diskriminovat občany jiných států EU,“ uvádí ombudsman.

Proto se domáhejte svého na Slovensku

Domnívám se, že česká právní úprava vydávání mezinárodních průkazů vůdce rekreačního plavidla není v rozporu se zákazem diskriminace z důvodu státní příslušnosti. Česká právní úprava umožňuje vydat průkaz vůdce malého plavidla komukoli bez ohledu na jeho občanství nebo pobyt. Vydávání průkazů s územní platností pro české vodní cesty tedy omezeno občanstvím nebo pobytem není, uvádí dále ombudsman.

Podle veřejného ochránce práv může dojít ke znevýhodnění zájemce o průkaz jen v případě, kdy jeho domovský stát neplní svoji povinnost. „Pokud k němu dochází v důsledku toho, že domovský stát žadatele mezinárodní průkazy nevydává, ač by měl, je pochybení na straně domovského státu žadatele,“ pokračuje veřejný ochránce.

Proto ombudsman uzavírá: „Pokud Slovensko jakožto Váš domovský stát tyto průkazy nevydává, je potřeba se obrátit na slovenské orgány a snažit se domoci se ochrany na Slovensku.“

Irena Válová