Soudcovský talár Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Svolavatel protivládních demonstrací Rajchl čelí kárné žalobě

Advokátovi a svolavateli protivládních demonstrací Jindřichu Rajchlovi hrozí kárný postih od České advokátní komory (ČAK). Stavovské sdružení na něj podalo kárnou žalobu kvůli jeho výroku vůči předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09), ministryni obrany Janě Černochové (ODS) a předsedkyni Úřadu pro jadernou bezpečnost Daně Drábové. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy.

Rajchl napsal v říjnu 2022 na sociální síti Facebook status, v němž Pekarovou Adamovou, Černochovou a Drábovou označil za „zastydlé puberťačky, jejichž vrcholem hrdinství je obléknout si infantilní tričko s obscénním vzkazem (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi“. Připojil citát spisovatele Ernesta Hemingwaye – „Věřím, že všichni ti, kteří těží z války a přispívají k jejímu vzniku, by měli být zastřeleni hned první den občany své země“.

Seznam Zprávy napsaly, že ČAK na Rajchla podala kárnou žalobu na základě podnětu zvenčí. Podle místopředsedy kontrolní rady komory Petra Smejkala Rajchl nepřímo vyzýval k fyzické likvidaci tří jmenovaných žen, jeho status se vymykal běžné kritice a byl „urážlivý a záštiplný“. Text žaloby poskytla serveru Rajchlova právní zástupkyně Klára Samková, podle níž byl status politickým protiválečným projevem.

Samotný Rajchl uvedl, že Pekarové Adamové, Černochové ani Drábové nepřál smrt. Tvrdí, že chtěl morálně odsoudit lidi, kteří podle něj podporují pokračování války na Ukrajině. „Nikdo nemá právo hodnotit, jestli jsem ten Hemingwayův citát použil ve správném, nebo ve špatném kontextu,“ sdělil serveru. Dodal, že pokud ho komora v kárném řízení potrestá, bude se bránit „u nejvyšších soudních instancí“.

Kárným proviněním advokáta je závažné nebo opětovné zaviněné porušení jeho povinností. Lze za něj uložit napomenutí, pokutu, dočasný zákaz výkonu advokacie a v nejzávažnějších případech vyškrtnutí ze seznamu advokátů.

(čtk)