Josef Baxa při jmenování předsedou Ústavního soudu. Foto: Pražský hrad

Pavel navštívil nejvyšší soudy a setkal se s novým šéfem ÚS Baxou

Prezident Petr Pavel dnes poprvé v úřadu navštívil Ústavní soud (ÚS), Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud (NSS), tedy vrcholné justiční instituce, které sídlí v Brně. Ocenil dvacetiletou práci končícího předsedy ÚS Pavla Rychetského. Soud je díky němu institucí s vysokým kreditem, řekl Pavel novinářům. Prezident věří, že designovaný předseda Josef Baxa na Rychetského dobře naváže.

Rychetský uvedl, že Pavel má zatím při nominacích ústavních soudců šťastnou ruku, vybírá je s vědomím odpovědnosti. Soudce musí nejen chránit ústavu, ale také občany před veřejnou mocí, která má občas tendence do jejich práv a svobod zasahovat, řekl Rychetský. Jako příklad zmínil období pandemie koronaviru. Baxa doufá, že soud pod jeho vedením obstojí i před budoucími výzvami, pro které ještě neexistuje judikatura z dřívějška.

Pavlova návštěva Brna má čistě justiční program, a to zejména s ohledem na pokračující personální přestavbu ÚS. „Přistupuji k tomu s maximální odpovědností, jsem si vědom toho, jakou roli hraje ÚS, ale také Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud, v našem právním systému,“ řekl Pavel.

Po dopolední návštěvě ÚS se prezident pěšky vydal na nedaleký NSS. Před sídlem ÚS na něj čekalo asi šest desítek lidí, část z nich Pavla doprovázela k další soudní budově. Několik lidí Pavla cestou požádalo o autogram, několikrát se ozval krátký potlesk. Velkou pozornost procházející skupina vzbudila u lidí čekajících na tramvajových zastávkách. V hale NSS prezidenta přivítali předseda soudu Karel Šimka a místopředsedkyně Barbara Pořízková, setkal se i s členy soudu. Před 14:30 dorazil Pavel na Nejvyšší soud, kde jej přivítal předseda Petr Angyalossy.

Prezident minulý týden v pátek Baxu jmenoval předsedou ÚS s platností od úterý tohoto týdne, plynule tedy ve funkci naváže na Rychetského, který končí dnes. Pavel postupně jmenoval také dva místopředsedy soudu, a to dosluhujícího soudce Vojtěcha Šimíčka a nově příchozí Kateřinu Ronovskou.

ÚS je nyní uprostřed personální proměny. Rodí se jeho čtvrtá sestava v historii samostatného Česka, každou z nich formoval jiný prezident. Soud letos posílil nejprve vysokoškolský pedagog Jan Svatoň, poslední Zemanův nominant. Pavel poté navrhl soudce Baxu a Danielu Zemanovou a také ústavního právníka Jana Wintra. S nominacemi uspěl v Senátu, stejně jako později, když navrhl profesorku brněnské právnické fakulty Ronovskou a soudce Veroniku Křesťanovou s Robertem Fremrem, bývalým místopředsedou Mezinárodního trestního soudu. Fremra ale prozatím Pavel ústavním soudcem nejmenuje kvůli novým informacím o jeho působení v předlistopadové trestní justici.

Ústavních soudců zůstane po dnešku 13 z 15, kromě Rychetského končí také Ludvík David. Poté, co Pavel v úterý jmenuje Křesťanovou, jich bude 14. V listopadu končí Radovan Suchánek, příští rok další tři soudci.

Zatím poslední hlavou státu, která navštívila český ÚS, byla v březnu 2020 slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Účastnila se tehdy slavnostního shromáždění ke 100. výročí československé ústavní listiny. Miloš Zeman, Pavlův předchůdce na Pražském hradě, byl hostem na ÚS v letech 2013 a 2015.

(čtk, epa)