Premiér Petr Fiala s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem Foto: Úřad vlády

Premiér Fiala a další politici kritizují setkání ministra spravedlnosti s Nejedlým

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ve středu strávil pět hodin v pražské restauraci s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. O setkání informoval server Seznam Zprávy, jehož reportéři s Blažkem u restaurace mluvili. Ministr ještě před publikováním zprávy na sociální síti X, dříve twitteru, popsal setkání jako náhodné. Uvedl, že nešlo o žádnou konspiraci, ale v podniku se schovával kvůli vydatné bouřce, která hlavní město zasáhla. O okolnostech a obsahu setkání Blažek informoval premiéra a předsedu ODS Petra Fialu. Mluvčí kabinetu Václav Smolka sdělil, že předseda vlády nepovažuje tento typ setkání za vhodný, bez ohledu na to, že k němu došlo náhodně, a v tomto duchu o záležitosti s ministrem mluvil.

Setkání kritizovala i předsedkyně sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Nemám ráda vzkazování přes sociální sítě nebo média, ale zároveň si naši voliči zaslouží vědět, že osobně bych od lidí tohoto typu utíkala mílovými kroky,“ uvedla dnes v příspěvku. Podle jejího vyjádření na sociální síti X, dříve twitteru, bude chtít s ministrem spravedlnosti o setkání mluvit.

Ve kauze se dnes na sociální síti X vyjádřil také ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). „Schůzku ministra Blažka s Martinem Nejedlým považuji za hranicí dobrého vkusu,“ napsal. Podle Bartoše nepovažují Piráti Blažkovo současné vyjádření za dostatečné a budou situaci řešit na nejbližším koaličním jednání.

To, že budou chtít lidovci schůzku probrat na koaliční úrovni, uvedl pro ČTK také místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle šéfa lidovců by se on takové schůzky neúčastnil a setkání Blažka s Nejedlým považuje za nemístné.

Blažek uvedl, že se bez předchozí domluvy nacházel ve stejné restauraci jako Nejedlý s rodinou a známými, které ministr neznal. Restaurace je podle něj poblíž jeho pražského bydliště. „Vzhledem k nevídané bouřce, v jejímž průběhu nebylo možné restauraci opustit, jsem si přisedl k jejich stolu,“ uvedl na síti X s tím, že večer ho konfrontovali redaktoři webu Seznam Zprávy.

„Bylo to tak, jak popisuji. Sděluji to proto, že chci předejít jakýmkoliv konspirativním smyšlenkám. Žádná konspirace se na veřejném místě za přítomnosti desítek ostatních hostů restaurace skutečně nekonala,“ doplnil Blažek.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) Foto: TOP 09

Server o zhruba 40 minut později zveřejnil text, ve kterém uvedl, že Blažek a Nejedlý strávili v restauraci společně pět hodin. „Opravdu tady neřešíme vůbec nic, co by bylo jakkoliv zajímavé veřejně,“ cituje vyjádření Blažka, kterého reportéři zastihli asi ve 21:30. Ministr v té chvíli nechtěl upřesnit, o čem s Nejedlým hovořil. „O všem možném. Pořád je co si vykládat,“ konstatoval.

Nejedlý webu před restaurací řekl, že do své oblíbené restaurace pozval pár přátel. „A pan Blažek šel domů a začaly padat kroupy. A najednou koukne do této hospody a tam sedí Nejedlý. A toho viděl před 40 lety na volejbale. A on říká, já mám od těch krup pomlácenou hlavu, přišel tam,“ uvedl.

Nejedlý odmítl, že by od Blažka chtěl informace související s jeho ministerskou funkcí. „Připadá vám, že bych já dneska po 40 letech, co znám Pavla a chodili jsme spolu hrávat volejbal, teď něco chtěl řešit? Že bych byl takový idiot, že bych to dělal takto?“ uvedl.

„Pan ministr pana premiéra o okolnostech a obsahu tohoto setkání informoval. Pan premiér nepovažuje tento typ setkání za vhodný, bez ohledu na to, že k němu došlo náhodně. V tomto duchu také o celé situaci s ministrem spravedlnosti mluvil,“ napsal Smolka.

Seznam Zprávy upozornily, že Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) a Bezpečnostní informační služba (BIS) pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze dál prověřují, jak Zemanovo okolí hospodařilo s rozpočtem prezidentské kanceláře, ale i možné úniky utajovaných informací směrem k Nejedlému. Připomněly také Nejedlého vazby na Rusko.

(čtk, epa)