Ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Řešit s někým v restauraci zásadní věci? Byl bych blázen, řekl Blažek senátorům

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) senátorům řekl, že obsahem jeho setkání s poradcem exprezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým nebylo nic, za co by se mohl stydět. Uvedl to dnes v Senátu na výzvu senátora KDU-ČSL Jiřího Čunka, aby kontroverzní schůzku objasnil kvůli své důvěryhodnosti. Podle premiéra a předsedy ODS dostal Blažek od vedení strany žlutou kartu a ví, co to pro něj znamená. Premiér dnes řekl, že mimo jiné přihlédl k dobrému hodnocení jeho práce v čele ministerstva spravedlnosti.

„Mohu ujistit Senát a kohokoli dalšího, a docela mě mrzí, že z toho večera před týdnem nejsou žádné nahrávky, že obsahem těch rozhovorů nebylo absolutně, ale absolutně vůbec nic, za co bych se já mohl stydět. V tomto smyslu spím naprosto klidně,“ uvedl ministr, který v Senátu obhajoval novelu insolvenčního zákona.

„A pokud má někdo představu, že já se plánovaně sejdu s někým takto v restauraci a budu s ním řešit nějaké zásadní věci, například naši orientaci mezinárodní směrem k Rusku a podobně, tak tím vlastně v podstatě říká, že jsem blázen, ne idiot, ale blázen. To setkání bylo opravdu náhodné,“ prohlásil ministr.

Blažek přiznal, že své počínání „nedomyslel politicky“. Pětihodinové setrvání v jedné z pražských restauraci, kam se podle svých slov uchýlil kvůli bouřce, zdůvodnil svou upovídaností. „Bohužel já, jak se zakecám, tak neodcházím, to se prostě nedá jinak říct. V tomto spočívá moje vina,“ řekl Blažek. Podotkl, že v restauraci nehovořil pouze s Nejedlým.

„Vůbec jsem nedomyslel, jak se dá některá věc popsat, co se s ní dá udělat. Ano, v tomto je moje politická chyba,“ uvedl ministr k líčení události v médiích a na sociálních sítích. Označil to za „uragán“. „Ale není to uragán, za který bych se já musel stydět v tom smyslu, že bych obsahově vedl jakékoli závadné rozhovory,“ dodal Blažek.

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí řekl, že Blažek je připraven vysvětlit v koalici okolnosti setkání. Zároveň uvedl, že pro něj je podstatné to, že šlo o náhodné setkání. Na odchod ministra z vlády by podle něj bylo, kdyby schůzka byla plánovaná. Za chybu Fiala považuje to, že Blažek ihned nevyhodnotil všechny politické souvislosti, problémy kolem osoby Nejedlého, a neodešel. Blažek v pondělním vyjádření pro média uznal, že jeho setrvání v restauraci za přítomnosti Nejedlého bylo nevhodné. Omluvil se všem, kterých se zpráva o setkání dotkla.

(čtk, epa)