ČAK řeší úniky informací Foto: Pixabay

Tvorba zákonů a předpisů se změní po 240 letech. Vše bude probíhat elektronicky

Systém tvorby právních předpisů v České republice, jak ho známe, po 240 letech končí. Nahradit ho má e-Legislativa a e-Sbírka. Jde o plnou a provázanou digitalizaci, bude nutné zaškolit tisíce úředníků a změnit fungování úřadů i sněmovny. Vydávání papírové Sbírky zákonů se zastaví a obce přijdou o peníze. Nadále ale budou za dozoru úředníků zpřístupňovat právo lidem bez internetu, uvádí ministerstvo vnitra.

Plné zavedení systému e-Legislativa nastane až s příchodem nové vlády. Vyplývá to z návrhů novelizace některých zákonů o elektronizaci agend, jak je předkládá ministerstvo vnitra.

Za samostatnou otázku má vnitro přizpůsobení institucí: „Současně ale realizace projektu e‑Sbírka a e-Legislativa představuje nejzásadnější změnu podoby, pravidel a postupů legislativního procesu za dobu cca 240 let, kdy tento proces existuje v podobě blízké podobě současné,“ uvádí se doslova v důvodové zprávě k návrhům.

Proces přechodu na úplnou elektronizaci proto bude mít tři etapy: Navržený model umožní občanům využívat v praxi přínosy systému e-Sbírka od původně stanoveného data (1. ledna 2024) a současně poskytne dostatek času nezbytného na úspěšné zavedení e‑Legislativy do praxe (postupně od 1. července 2024, 1. října 2024 a 1. ledna 2025).

Je třeba vyškolit tisíce lidí naráz Jak vyplývá z návrhu, instituce, úřady a lidé potřebují na úplnou změnu čas. To se týká například i soudů nebo krajů, které se účastní připomínkového procesu. Podle vnitra je nutný čas pro přizpůsobení vnitřního fungování jednotlivých ministerstev, ústředních správních úřadů včetně Úřadu vlády, kanceláří Poslanecké sněmovny, Senátu a prezidenta republiky, i jednotlivých členů zákonodárných sborů a dalších institucí, které se tím či oním způsobem účastní legislativního procesu jako jsou Ústavní soud, kraje, další nepovinná připomínková místa. Úplná sada novel zákonů je zde. Veškerý legislativní proces včetně podkladů by se napříště měl odehrávat jen elektronicky. Proto…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová