Lékař. Ilustrační foto: internet

Vnitro: Policisté, hasiči, strážní i agenti půjdou na prohlídku jednou za tři roky

Zaměstnanci bezpečnostních sborů, tedy policisté, hasiči, celníci, vězeňská stráž, pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů a také pracovníci zpravodajských služeb, by od příštího roku měli absolvovat lékařskou prohlídku v zaměstnání jednou za tři roky, nikoli za dva, jako tomu je dosud. Počítá s tím návrh vyhlášky ministerstva vnitra. Týká se více než 60.000 zaměstnanců.

Změna reaguje na ústup od povinných periodických lékařských prohlídek pro zaměstnance v nerizikových profesích. Povinnost zrušilo ministerstvo zdravotnictví od letošního ledna. Skončila i povinnost lékařských prohlídek v těchto profesích pro řízení referentských vozidel v zaměstnání. Před prázdninami pak vláda projednala i zrušení vstupních prohlídek.

„I v podmínkách bezpečnostních sborů je žádoucí, mimo jiné s ohledem na náročnost při zabezpečování lidských i finančních zdrojů, snížit četnost provádění pracovnělékařských prohlídek příslušníků bezpečnostních sborů,“ uvádějí autoři vyhlášky. Vyčíslení nákladů na prohlídky vyhláška neobsahuje, zaměstnavatelé platili řádově stovky korun za jedno vyšetření, prohlídky nebyly hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Nově vyhláška definuje také podmínky výstupní lékařské prohlídky příslušníků bezpečnostních sborů. Už nebude povinná, provádět se má před skončením služebního poměru na žádost příslušníka nebo služebního funkcionáře.

(čtk)