Kolín Foto: Wikimedia/Asuxik

Kolín otevřel bezplatnou právní poradnu, je v provozu tři hodiny týdně

Kolín ve čtvrtek zahájil provoz bezplatné právní poradny. Bude fungovat každý čtvrtek od 13:00 do 16:00 v budově na Karlově náměstí, kde sídlí sociální odbor. Střídat se tam budou právníci města, lidem mají radit například s občanskoprávními problémy. První odpoledne byl o služby poradny velký zájem. Novinářům to dnes řekl místostarosta Michal Najbrt (Změna pro Kolín).

„Poradna má sloužit lidem, kteří mají při řešení základních problémů – jako jsou třeba rozvody, záležitosti týkající se majetku nebo dědictví – obavy, kolik to bude stát,“ řekl Najbrt. Město zatím nebude nijak rozlišovat, kdo má na služby nárok.

Bezplatná poradna se nebude zabývat dluhovým poradenstvím, které v Kolíně zajišťuje několik neziskových organizací, ani obchodním právem, doplnil Najbrt. V poradenství se mají střídat tři právníci města. „Není to tak, že by klienta zastupovali v právním sporu, ale jde spíš o diagnostiku problému a nasměrování, zda daný problém bude řešit soud nebo třeba dluhová poradna,“ doplnil Najbrt.

Lidé se mohou telefonicky objednávat na čísle 321 748 103, dotaz mohou položit také na e-mail [email protected]. Přístup do poradny je bezbariérový.

(čtk)