V listopadu se Husseini představí plénu NSS, tedy sboru všech dosavadních soudců a soudkyň Reprofoto: ČT

Novým členem Nejvyššího správního soudu by se mohl stát Faisal Husseini

Novým členem Nejvyššího správního soudu (NSS) by se mohl stát Faisal Husseini, jenž nyní působí u Krajského soudu v Brně. Jméno kandidáta, kterého plánuje navrhnout prezidentovi a vládě, dnes zveřejnil předseda NSS Karel Šimka. V listopadu se Husseini představí plénu NSS, tedy sboru všech dosavadních soudců a soudkyň.

Husseini vystudoval brněnskou právnickou fakultu. Po vojenské službě pracoval například jako právník Kanceláře veřejného ochránce práv, analytik na Ústavním soudu nebo asistent soudce NSS. Od roku 2016 je soudcem správního úseku na brněnském krajském soudu. Věnoval se také publikační a pedagogické činnosti.

U NSS by Husseini rád zúročil dosavadní profesní zkušenosti i odborné znalosti. Za důležité považuje to, aby rozhodnutí byla vydávána nejen v přiměřených lhůtách, ale aby naplňovala také hlediska jednoty a předvídatelnosti. Svou rozhodovací praxí chce přispět ke spravedlivé, objektivní a efektivní ochraně veřejných subjektivních práv.

NSS má nyní podle justičního registru 36 členů. Část jich však dlouhodobě působí jinde. Vojtěch Šimíček a Josef Baxa jsou u Ústavního soudu, Kateřina Šimáčková u Evropského soudu pro lidská práva, Jan Passer u Soudního dvora EU. Šimka letos uvedl, že plánuje postupně navýšit počet aktivních soudců na 37, a to i kvůli délce řízení, která v posledních letech vzrostla.

Letos v květnu Šimka jako kandidáty navrhl advokátku Jiřinu Chmelovou a právníka Tomáše Herce, jenž působil jako asistent bývalého předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského.

(čtk)