Soudkyně Pavlína Brzobohatá Foto: Nejvyšší soud

Novou předsedkyní civilního kolegia Nejvyššího soudu má být Pavlína Brzobohatá

Novou předsedkyní občanskoprávního a obchodního kolegia Nejvyššího soudu (NS) se má od ledna příštího roku stát soudkyně Pavlína Brzobohatá. „Mohu potvrdit, že mě pan předseda oslovil, abych se stala předsedkyní občanskoprávního a obchodního kolegia, a také, že jsem s návrhem souhlasila,“ sdělila České justici Brzobohatá.

Novou předsedkyní občanskoprávního a civilního kolegia NS se má stát od ledna příštího roku soudkyně Pavlína Brzobohatá. S jejím jménem již předseda NS Petr Angyalossy seznámil členy kolegia v říjnu. Kolegium od roku 2018 vede soudce Jan Eliáš. Řádné funkční období předsedy kolegia je pět let.

Brzobohatá v minulosti obdržela medaili Antonína Randy Foto: Nejvyšší soud

Absolventka pražské právnické fakulty Brzobohatá je soudkyní již třicet let. Začínala na Okresním soudu v Ostravě, po deseti letech přešla na ostravský krajský soud. Soudkyní NS se stala v roce 2011, působí zde jako předsedkyně senátu a specializuje se na problematiku bytového práva, nájmů a SVJ.

Občanskoprávní a obchodní kolegium je základním organizačním celkem NS pro zajišťování jednoty a zákonnosti rozhodování soudů v občanském soudním řízení. Činí tak vlastní rozhodovací působností v řízeních o dovoláních proti rozhodnutím odvolacích soudů a mimorozhodovací kompetencí zaujímáním stanovisek k rozdílné rozhodovací činnosti soudů ve věcech určitého druhu a schvalováním vybraných rozhodnutí k uveřejnění ve Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek.

Čtěte také: Lucie Jackwerthová, Pavlína Brzobohatá a Jitka Dýšková: Ryze ženský senát Nejvyššího soudu

Sestává se z předsedy kolegia a soudců zařazených do celkem 13 soudních oddělení (z toho 8 občanskoprávních a 5 obchodně právních). Určení soudců tvořících jednotlivé 3 členné procesní senáty a způsob rozdělení věci mezi jednotlivá oddělení stanoví rozvrh práce.

Petr Dimun