O videokonferencích mluvil náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (vpravo) Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Stanislav: U většího soudního řízení můžou videokonference uspořit i 200 tisíc korun

Ministerstva spravedlnosti i vnitra podle svých zástupců stále pracují na tom, aby byly videokonference běžnou funkcionalitou ve státní správě. Dochází díky nim nejen k úspoře času, ale i peněz. „Pokud se koná větší soudní řízení, tak může díky videokonferencím dojít k úspoře nákladů ve výši cca 200 tisíc korun. Čím více bude podobných jednání probíhat, tím větší bude úspora,“ říká náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav.

Pod záštitou ministra spravedlnosti Pavla Blažka se ve středu 15. listopadu 2023 uskutečnil seminář o digitalizaci ve státní správě a samosprávě. V rámci něj byl představen záměr standardizace videokonferenčních jednání ve státní správě a samosprávě a jednotlivé projekty ve veřejném sektoru realizované v souladu s touto koncepcí a to v duchu best practice.

Výstavba videokonferenční infrastruktury Ministerstva vnitra započala v roce 2019. K jejímu masivnímu rozvoji přispěla epidemie COVID 19 v roce 2020 a úkoly spojené se zajištěním bezpečného multimediálního spojení v rámci jednání Ústředního krizového štábu. V dalších letech byly vytyčeny další úkoly a milníky, jako zajištění komunikace mezi zaměstnanci ministerstva na různých místech i jako home office.

Účastníci konference Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti pracuje na platformě, která umožní pořídit kvalitní záznam ze soudního jednání bez ohledu na skutečnost, zda jsou účastníci připojeni on-line, nebo jsou přítomni osobně. Tento záznam následně automaticky převést do textové podoby a následně tyto výstupy uchovávat v elektronickém spisu pro případné další užití. „Ministerstvo spravedlnosti intenzivně pracuje na elektronizaci. Jsou realizovány projekty jako eSPIS, Videokonference, automatické zpracování audiozáznamu do textové podoby. V letošním roce byl dokončen projekt Elektronizace jednacích síní. Cílem videokonferencí je právě například i se zde přítomnými zástupci ministerstva vnitra a Policie České republiky co nejvíce rozšířit fenomén videokonferencí. Pokud budou videokonference využívány v dostatečné míře, tak dojde k tomu, že veřejná správa jednak uspoří v dnešní době potřebné finance a dosáhne zefektivnění prostřednictvím kýžené digitalizace,“ uvedl náměstek Antonín Stanislav.

Konkrétně je možné tento systém využít například při vazebním jednání, výslechu svědků ve výkonu trestu, opatrovnických řízeních nebo při rozvodech. V koncepci jsou zahrnuty nejen soudy, ale i státní zastupitelství a věznice. I v u soudního jednání se však chystá rozšíření spolupráce na složky samosprávy. Kraje využívají videokonference pro svoji komunikaci od roku 2007. Za tuto dobu se staly běžnou a v mnoha případech i preferovanou formou komunikace. 

Ministerstvo spravedlnosti chtělo v minulosti také umožnit, aby spolu prostřednictvím videokonference mohli jednat insolvenční správci a dlužníci. To se ale zatím nepodařilo.

(epa)