Aktuální vedení české advokátní komory Foto: ČAK

Česká advokátní komora nabízí právní pomoc v souvislosti se střelbou na univerzitě

Česká advokátní komora (ČAK) nabídla pomoc obětem, pozůstalým a dalším lidem postiženým čtvrteční střelbou na filozofické fakultě. Incident si vyžádal 14 mrtvých a 25 zraněných. ČAK vyzvala advokáty a advokátky s potřebnou specializací, zejména v oblasti pomoci obětem trestných činů, aby byli připraveni poskytnout právní rady. Zájemci o zajištění právní pomoci se mohou na advokátní komoru obracet buď prostřednictvím e-mailu nebo telefonicky, uvedla ČAK v tiskové zprávě. 

Komora v prohlášení uvedla, že je tragickou událostí šokována a vyjadřuje svou hlubokou soustrast rodinám pozůstalých a všem dalším přeje mnoho sil při zotavování. Advokáti jsou připraveni nabídnout pomocnou ruku. „Česká advokátní komora dnes vyzvala advokáty a advokátky s potřebnou specializací, zejména v oblasti pomoci obětem trestných činů, aby byli připraveni poskytnout právní pomoc přeživším poškozeným či osobám blízkým obětí včerejší střelby, a zároveň je požádala, aby na e-mailovou adresu: [email protected] sdělili svůj souhlas se zařazením do veřejně přístupného seznamu advokátů zřízeného pro tento účel, který bude průběžně aktualizován na webu ČAK (www.cak.cz) a na Advokátním deníku,“ uvedla v oficiálním prohlášení mluvčí komory Iva Chaloupková.

Na svém včerejším mimořádném zasedání uložila vláda ministru spravedlnosti, aby poskytl maximální možnou součinnost obětem a pozůstalým při řešení odškodnění po včerejší tragické události na Filozofické fakultě UK. „Česká advokátní komora to vnímá jako samozřejmost, jako to nejmenší, co je v této chvíli povinna udělat,“ uvedla komora v prohlášení.

Zájemci o zajištění právní pomoci se mohou obracet na Českou advokátní komoru buď prostřednictvím výše uvedeného e-mail: [email protected], nebo telefonicky na č. 273 193 111.

(epa)