Úřad městské části Praha 4 Foto: VitVit

Obce dostanou možnost přenášet opatrovance a povinnost hlásit je kraji

Na obce s rozšířenou působností stát uvalí další povinnost: Vykazovat počty opatrovanců krajům, kraje výkazy postoupí ministerstvu vnitra. Zavádí se totiž možnost přenést opatrovnictví do jiné obce, než je příslušná z bydliště opatrovance. Správním úřadem pro agendu veřejného opatrovnictví však nemá být ministerstvo vnitra, nýbrž ministerstvo práce a sociálních věcí.

Vyplývá to z novely zákona o veřejném opatrovnictví, kvůli které bude muset být změněn kompetenční zákon.

Nově budou obce podávat výkazy o opatrovancích krajům a kraje je budou předávat na ministerstvo vnitra. „Lhůty pro předávání dat jsou navrženy tak, aby obce a následně krajské úřady měly dostatek času pro získání kvalitního přehledu o situaci. Budou sbírána data o počtu žijících opatrovanců k 1. lednu příslušného kalendářního roku,“ uvádí k tomu důvodová zpráva.

Návrh ministerstva spravedlnosti, které ministerstvo ohlásilo už v září, je nyní v připomínkovém řízení. Obec pošle hlášení kraji a kraj ministerstvu Obce vždy k 31. lednu kalendářního roku sdělí krajskému úřadu počty opatrovanců a předá mu soudní rozhodnutí. Krajský úřad vždy k 31. březnu v roce bude informovat ministerstvo vnitra o počtu opatrovaných osob jednotlivými obcemi v přenesené působnosti. „Krajský úřad (metodici veřejného opatrovnictví) mají evidovat nejen rozhodnutí soudů, ale i aktivní veřejnoprávní smlouvy a čerpat z nich poskytování souhrnu počtu opatrovanců Ministerstvu vnitra. V rámci údaje o počtu opatrovanců je třeba specifikovat počty opatrovanců podle toho, zda je u…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová