Soudkyně Miluše Došková Foto: Nejvyšší správní soud

Spoluzakladatelka NSS Miluše Došková končí jako soudkyně, bude mít novou funkci

Miluše Došková končí z důvodu dosažení věkové hranice 70 let jako soudkyně. Od příštího roku se jako pověřenkyně pro otázky emeritních soudců bude spolu s vedením Nejvyššího správního soudu (NSS) věnovat péči o rozrůstající se komunitu bývalých soudců tohoto soudu. NSS o tom informoval na svém webu.

Miluše Došková stála u zrodu NSS v roce 2003. Přešla k němu ze správního úseku Vrchního soudu v Praze. Po boku tehdejšího předsedy NSS Josefa Baxy a místopředsedy Michala Mazance se zásadním způsobem podílela na vybudování této vrcholné soudní instituce. I díky ní si nový soud získal respekt mezi právníky i u veřejnosti.

Od vzniku NSS až do loňského roku byla nepřetržitě předsedkyní soudcovské rady. Byla zvolena čtyřikrát po sobě. Vedle toho byla řadu let členkou rozšířeného senátu a předsedkyní kárných senátů ve věcech soudců i soudních exekutorů.

„V pozici předsedkyně soudcovské rady se mimořádně zasloužila o to, že na NSS přicházeli jako jeho noví členové nejen soudci správních úseků krajských soudů, ale i kvalitní profesionálové z jiných částí justice, z akademické sféry, advokacie a daňového poradenství nebo správních úřadů; mnozí z nich pak působili či působí u Ústavního soudu, Soudního dvora EU nebo Evropského soudu pro lidská práva,“ uvedl NSS v medailonku na webu. Jako soudkyně zpravodajka připravila na NSS rozhodnutí v téměř třech tisících věcech. Je Právničkou roku 2022 v oboru správního práva. 

(epa)