Roman Janoušek před soudem Archivní foto: Mediafax

Stát se omluvil Romanu Janouškovi za trestní stíhání v kauze Chambon

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo lobbistovi a podnikateli Romanu Janouškovi za stíhání v kauze kolem laboratoře Chambon, ve které byl letos v únoru pravomocně zproštěn obžaloby. Omluvu dnes zveřejnilo na svých internetových stránkách. Janoušek byl spolu s dalšími lidmi souzen kvůli podezření, že vylákali od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažili. Podle soudů se ale neprokázalo, že by společnost Chambon před pojišťovnami cokoli zakrývala.

„Ministerstvo spravedlnosti se omlouvá JUDr. Romanu Janouškovi za nezákonný postup orgánů činných v trestním řízení, v jehož důsledku proti němu bylo vedeno (…) v tzv. trestní věci Chambon nezákonné trestní stíhání. Ministerstvo spravedlnosti se omlouvá JUDr. Romanu Janouškovi za nemajetkovou újmu, která mu byla tímto nezákonným trestním stíháním způsobena v jeho osobnostní a profesní sféře,“ uvedlo ministerstvo.

Na to, že ministerstvo omluvu zveřejnilo, upozornil server Seznam Zprávy. Web už dříve uvedl, že Janoušek za stíhání požaduje odškodné 155 milionů korun. Kvůli kauze mu policie zhruba deset let zadržovala majetek – zlaté cihly a 61,5 milionu korun v hotovosti.

Obžaloba v kauze tvrdila, že společnost Chambon prováděla v letech 2009 až 2011 nejprve přes jinou laboratoř a pak i sama vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou zejména infekční viry či bakterie. Protože k tomu neměla oprávnění, účtovala pojišťovnám za analýzu lidské DNA, která je dražší. Janoušek byl viněn z podílnictví, ve společnosti byl zaměstnán jako ekonomicko-právní poradce. Státní zástupce tvrdil, že si nechal jako odměnu za služby posílat peníze z trestné činnosti.

Městský soud loni v březnu konstatoval, že jednání obžalovaných nebylo trestné. Společnost podle verdiktu měla oprávnění dělat vyšetření z oboru lékařské genetiky i mikrobiologie. Žádný důkaz podle soudu nevyvrátil tvrzení obžalovaných, že pojišťovnám vysvětlili, jaká vyšetření dělají. Ani žádanky pro pojišťovny nebyly zfalšované nebo zatajované. Verdikt letos pravomocně potvrdil odvolací soud.

Janoušek loni v prosinci opustil vězení, kde si odpykal zhruba polovinu z trestu 4,5 roku vězení za nehodu způsobenou úmyslně a pod vlivem alkoholu. Soud mu stanovil sedmiletou zkušební dobu.

(čtk)