Prezident Pavel svého kandidáta tradičně podpořil osobně Foto: Senát

Hulmák se stane ústavním soudcem. Podle prezidenta odborníkem s pověstí slušného člověka

Advokát Milan Hulmák se bude moci stát novým ústavním soudcem. Senát dnes s jeho jmenováním souhlasil tak, jak mu to doporučily jeho výbory. Hulmák u Ústavního soudu obsadí místo po Jiřím Zemánkovi. Tým ústavních soudců poté bude znovu kompletní.

Hulmák v tajných volbách získal 51 ze 73 odevzdaných senátorských hlasů, oznámil předseda senátní volební komise Jan Tecl (ODS). Advokát senátorům řekl, že se vynasnaží důvěru nezklamat.

Před hlasováním Hulmák senátorům řekl, že je obyčejný člověk s dobrými i špatnými vlastnostmi. „Asi je zjevné, že nejsem stroj ani umělá inteligence,“ uvedl mimo jiné. Přispět chce Ústavnímu soudu svou odborností v právu spotřebitelském a nájemním a svými profesními zkušenostmi advokáta, rozhodce i spolutvůrce návrhů zákonů.

Advokát Milan Hulmák je významným a respektovaným odborníkem v oblasti soukromého práva. Má bohaté zkušenosti z různorodé právní praxe, těší se pověsti člověka slušného a náročného k sobě i k ostatním. Prezident Petr Pavel to dnes večer řekl na plénu Senátu, který o nominaci rozhodne.

Souhlasem s Hulmákovým jmenováním horní parlamentní komora podle Pavla učinila další krok k vystavění vysoce kompetentního, složením různorodého a hodnotově pevného Ústavního soudu.

Pavel připomněl, že Hulmák jako advokát působí přes 20 let, je ale také akademikem. Vyučuje občanské právo na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, jako pedagog začínal na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. „Na Ústavním soudu by tak vhodně doplnil soudce s pedagogickou praxí ze dvou největších právnických fakult – pražské a brněnské, což považuji za žádoucí,“ uvedl prezident.

Devětačtyřicetiletý Hulmák je zároveň rozhodcem Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. „A to bez jakýchkoli dohledatelných výtek, které se u nás vůči některým rozhodcům objevovaly,“ konstatoval Pavel. Významně se také podílel na přípravě nového občanského zákoníku.

Hulmák nahradí Jiřího Zemánka, jehož desetiletý mandát skončil v závěru minulého týdne. Dosud prezident Pavel jmenoval se souhlasem Senátu sedm svých nominantů na soudce Ústavního soudu.

Prezident má letos navrhnout ještě další tři adepty na ústavní soudce. V červnu mandát končí místopředsedovi Ústavního soudu Vojtěchu Šimíčkovi a soudci Tomáši Lichovníkovi, v prosinci Davidu Uhlířovi. Předseda senátního ústavně-právního výboru Tomáš Goláň (ODS) v této souvislost doporučil hlavě státu zvážit kandidaturu soudce a bývalého místopředsedy Nejvyššího soudu Romana Fialy, který podle senátora získal nejvíce nominací.

(epa, čtk)