Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová Foto: Tiskový odbor Senátu

K diskuzi o změnách ve státním zastupitelství se poslanci nedostali, pokračovat budou za dva týdny

Uzákonění funkčního období nejvyššího státního zástupce a stanovení podmínek pro jeho odvolání bude Sněmovna schvalovat pravděpodobně za zhruba dva týdny. Nynější řádná poslanecká schůze, první v letošním roce, dnes hodinu po poledni skončila. Na další řádné schůzi se členové dolní komory sejdou v úterý 6. února.

První letošní řádná schůze vyplnila prakticky jen dva jednací dny, úterý minulého týdne, kdy začala, a dnešek. Poslanci na ní jednali přibližně deset hodin a vypořádali se s devíti ze skoro 150 bodů programu. Šest jednacích dnů se v tomto a v uplynulém týdnu věnovali na mimořádné schůzi svolané z koaličního podnětu úvodnímu kolu debaty o sporném návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v cizině. Jednání zabralo i kvůli opozičním obstrukcím přes 63 hodin čistého času.

Sněmovna se navíc sešla také na trojici mimořádných schůzí, které vyvolalo opoziční hnutí ANO. Týkaly se zvýšení příspěvků na péči, které dostávají lidé se zdravotním postižením, uzákonění celostátního referenda a zvýšení podílu krajů ze sdílených daní. Tyto schůze se po úvodních vystoupeních neuskutečnily, protože koaliční většina neumožnila schválení návrhů jejich programu.

Roky očekávaná novela zákona o státním zastupitelství je ve třetím čtení. Vzhledem k její historické citlivosti se dá očekávat dlouhá a vášnivá debata poslanců. Funkční období nejvyššího státního zástupce a dalších vedoucích žalobců bude zřejmě sedmileté. Sněmovna podle doporučení výboru patrně ponechá odvolání nejvyššího státního zástupce výhradně v pravomoci kabinetu. Podle původního vládního návrhu by mohl přijít o funkci i v kárném řízení. Cílem předlohy je podle vládního zdůvodnění také stanovení jasnějších pravidel pro jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců. Nyní může kabinet odvolat nejvyššího žalobce i bez udání důvodu. Novela je vymezuje. V kuloárech se spekuluje, že by v rámci změn mohla v čele Nejvyššího státního zastupitelství Igora Stříže nahradit vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Páteční jednání Sněmovny končí obvykle ve 14:00. Dnes se poslanci rozešli o hodinu dřív, podle kuloárových informací kvůli odpolední celostátní konferenci KDU-ČSL.

(čtk, epa)