NSS ve svých řadách přivítal soudce Tomáše Herce, Jiřinu Chmelovou a Faisala Husseiniho Foto: Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud doplnili tři noví soudci

Nové soudce Tomáše Herce, Jiřinu Chmelovou a Faisala Husseiniho přivítal od 1. ledna Nejvyšší správní soud (NSS) v Brně. Předseda soudu Karel Šimka loni uvedl, že plánuje postupně navýšit počet aktivních soudců i kvůli délce řízení, která v posledních letech vzrostla.

Jiřina Chmelová (* 1983) působila jako samostatná advokátka spolupracující s advokátní kanceláří PRK Partners s.r.o. Práci na Nejvyšším správním soudu poznala mezi lety 2006 až 2010 jako asistentka soudce. Z advokacie má praktickou zkušenost s fungováním veřejné správy i s řešením problémů klientů při uplatňování jejich práv.

U Nejvyššího správního soudu chce zúročit zkušenosti, které nabyla právě během působení ve funkci asistentky, i znalosti a dovednosti získané více než desetiletou činností v advokacii a to zejména při řešení komplexních a obtížných kauz v oboru veřejného práva. 

Tomáš Herc (* 1983) byl asistent bývalého předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského. Na této pozici působí od roku 2010. Předtím pracoval jako pracovník analytického odboru Ústavního soudu a připravoval odborné podklady pro soudce. Je uznávaným akademickým autorem zejména v oboru ústavního práva. Působí také v Legislativní radě vlády. U NSS se chce podílet se na účinné ochraně veřejných subjektivních práv jednotlivců. 

Faisal Husseini (* 1978) vystudoval brněnskou právnickou fakultu. Po vojenské službě pracoval například jako právník Kanceláře veřejného ochránce práv, analytik na Ústavním soudu nebo asistent soudce NSS. Od roku 2016 byl soudcem správního úseku na brněnském krajském soudu. Věnoval se také publikační a pedagogické činnosti.

U NSS by Husseini rád zúročil dosavadní profesní zkušenosti i odborné znalosti. Za důležité považuje to, aby rozhodnutí byla vydávána nejen v přiměřených lhůtách, ale aby naplňovala také hlediska jednoty a předvídatelnosti. Svou rozhodovací praxí chce přispět ke spravedlivé, objektivní a efektivní ochraně veřejných subjektivních práv.

NSS má nyní podle justičního registru 38 členů. Část jich však dlouhodobě působí jinde. Vojtěch Šimíček a Josef Baxa jsou u Ústavního soudu, Kateřina Šimáčková u Evropského soudu pro lidská práva, Jan Passer u Soudního dvora EU.

Soud rozhoduje v senátech tříčlenných, sedmičlenných a devítičlenných. Některá jednoduchá procesní rozhodnutí může činit i předseda senátu. Všichni soudci tvoří plénum, které na návrh předsedy rozhoduje o počtu kolegií soudu.

(epa)