Advokát tvrdí, že je ve ztrátě Foto: Pixabay

Po dvou letech obrat. Počet insolvenčních návrhů setrvale roste 

V České republice stoupá počet podaných insolvenčních návrhů. V meziročním srovnání se za poslední čtvrtletí zvýšil o 11,8 %. Jde o druhý kvartální skok v řadě. 

Lidé mají čím dál hlouběji do kapsy. Projevuje se to i v počtu insolvenčních návrhů, který začíná setrvale růst. Z meziročního porovnání kvartálních výsledků vyplývá, že během 4. čtvrtletí roku 2023 bylo oproti stejnému období v roce 2022 podáno o 11,8 % více insolvenčních návrhů. Jde o další čtvrtletní skok a lze očekávat, že pohyb směrem nahoru bude pokračovat. „Počty podaných insolvenčních návrhů nabírají na dynamice. Patrné je to zejména v posledních dvou kvartálech loňského roku,“ říká Tomáš Valášek, výkonný ředitel společnosti Insolvence 2008, která vyvíjí a dodává IT řešení pro insolvenční správce a zabývá se i jejich odborným vzděláváním.

Ředitel společnosti Insolvence 2008 Tomáš Valášek Foto: Insolvence 2008

Špatné vyhlídky přiživují také nejasnosti ohledně novely insolvenčního zákona, jejíž hlavní přínos měl spočívat ve zkrácení doby insolvenčního řízení ze současných 5 let na 3 roky. Zákon sice v Poslanecké sněmovně prošel prvním čtením, následně však bylo projednávání novely na ústavně-právním výboru Poslanecké sněmovny dvakrát přerušeno. „K novele měli odborníci řadu připomínek, další šanci bude mít 10. ledna. Její konečná podoba je v tuto chvíli spojena s velkým otazníkem,“ doplňuje Valášek.

Největším trnem v oku je samotné zkrácení doby oddlužení, které by nejen podstatně snížilo uspokojení věřitelů, ale také podkopalo způsob financování administrativního procesu. Vznikl tak návrh vyhlášky, která zaručuje insolvenčním správcům zachování odměny i při zkrácení doby oddlužení. Správci namítají, že samotné zachování odměny je i tak nedostačující. „Jde o velký problém, neboť jejich odměna se neměnila od zavedení insolvenčního zákona v roce 2008. Kumulovaná inflace od té doby dosáhla 46 %. Rostou nejen náklady, ale také povinnosti a administrativní zátěž insolvenčních správců,“ uzavírá Valášek.

Insolvence 2008