Smetanovo nábřeží po střelbě na FF UK Foto: Martin2035/Wikimedia

Právní pomoc obětem střelby nabídlo 75 advokátů či advokátních kanceláří

Právní služby nebo pomoc obětem a pozůstalým po střelbě na filozofické fakultě veřejně nabídlo 75 advokátek, advokátů či advokátních kanceláří. Vyslyšeli výzvu České advokátní komory (ČAK) a nechali se zapsat do zvláštního seznamu. Na každý z uvedených kontaktů se lze okamžitě obrátit, sdělila dnes mluvčí komory Iva Chaloupková.

„ČAK o existenci seznamu neprodleně informovala ministerstvo spravedlnosti a Policii ČR s prosbou, aby vyšetřovatelé i zástupci dalších orgánů poskytovali kontakty na tyto advokátky a advokáty všem, kteří by je mohli potřebovat,“ uvedla mluvčí.

Seznam najdete zde.

Doplnila, že řada advokátů se s nabídkou pomoci hlásila hned druhý den po tragédii, přičemž připojovali vzkazy typu „pomůžeme, jakkoliv bude třeba“ nebo „Univerzita Karlova je má alma mater, tak je to samozřejmost“.

Komora také připomněla, že zájemci mohou využít také služeb poskytovatelů pomoci obětem trestných činů, které ve svém registru eviduje ministerstvo spravedlnosti.

Při doposud nejtragičtějším případu střelby v historii ČR usmrtil střelec 21. prosince loňského roku v centru Prahy 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří velmi těžce.

(čtk)