ak podotýká DPA, řadu vězení v Ekvádoru kontrolují zločinecké bandy Ilustrační foto: Wallpaper flare

Přes 40 zaměstnanců ekvádorských věznic, které zadržovali vězni, je na svobodě

Více než 40 dozorců a zaměstnanců ekvádorských věznic, které drželi vězni jako rukojmí, se dostalo na svobodu. Většina byla osvobozena a jednomu se podařilo uprchnout, uvedly dnes agentura DPA a Reuters s odvoláním na zdejší správu věznic SNAI. Dalších 136 lidí ale vězni v nejméně sedmi nápravných zařízeních nadále zadržují.

Na svobodě je podle DPA nově 24 dozorců a 17 administrativních pracovníků věznic, Reuters píše o 41 lidech, kteří byli osvobozeni, a jednom dozorci, kterému se podařilo uprchnout. Při střetech v jedné z věznic přišel jeden dozorce o život a další byl zraněn.

Jak podotýká DPA, řadu vězení v Ekvádoru kontrolují zločinecké bandy. V dříve spíše poklidné zhruba 18milionové zemi se loni výrazně zhoršila bezpečnostní situace, což dokládá i srpnová vražda jednoho z prezidentských kandidátů. Nynější krize vypukla poté, co se před týdnem podařilo uprchnout z vězení šéfovi gangu Los Choneros Adolfovi Macíasovi, kterého úřady považují za nejnebezpečnějšího zločince v zemi.

V reakci vláda zavedla mimořádný stav, na což zločinecké gangy spustily vlnu násilí v ulicích a věznicích. V úterý pak ozbrojenci přerušili živé vysílání státní televize TC. Novináře a televizní zaměstnance po několik hodinách osvobodila policie. Prezident Daniel Noboa krátce poté povolal armádu do boje proti kartelům a vyhlásil stav vnitřního ozbrojeného konfliktu.

(čtk)