Jednání Senátu Foto: Senát

Senát bude v lednu řešit istanbulskou úmluvu a Hulmáka jako ústavního soudce

Senát bude na letošní první schůzi, která se uskuteční 24. ledna, schvalovat zejména tzv. istanbulskou úmluvu a nominaci advokáta Milana Hulmáka na ústavního soudce, jak to již dříve oznámil předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS). Ze zákonů má Senát posoudit například rozšíření povinného ručení na další vozidla. Termín a návrh programu schůze dnes schválil senátní organizační výbor.

Senát schvalování Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí, tedy takzvané instanbulské úmluvy, loni odkládal zejména kvůli sporným pasážím a formulacím. Její ratifikaci doporučil pouze senátní výbor pro lidská práva, a to nejtěsnější většinou tří z pěti přítomných členů. Pro stejné doporučení se nenašel dostatečný počet hlasů ani v zahraničním výboru, ani v ústavně-právním výboru a ani ve výboru pro záležitosti Evropské unie.

Proti úmluvě jsou konzervativně ladění členové horní parlamentní komory, podle nichž je nadbytečná, neboť požadovaná opatření už Česko uzákonilo. Nad ně by úmluva podle kritiků jako nosič genderové ideologie vedla k převýchově lidstva k nové podobě rodiny, předjímá nárokovost finanční podpory jakoukoli nevládní organizací na projekty týkající se ochrany či pomoci obětem násilí. Podle zastánců úmluvy jsou obavy kritiků liché. Sněmovna na verdikt Senátu čeká. Pokud by Senát souhlas s ratifikací smlouvy nedal, její sněmovní posouzení by se stalo nadbytečným.

Hulmákovu nominaci před jejím schvalováním tradičně posoudí senátní výbory. Termín zasedání zatím nezveřejnily. Hulmák, který působí mimo jiné na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, by mohl v týmu ústavních soudců nahradit Jiřího Zemánka, jehož desetiletý mandát končí za dva a půl týdne.

V novém zákoně o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla chce vláda rozšířit okruh vozů, za která bude nutné platit povinné ručení, například na některé elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka. Návrh zákona rovněž ruší takzvanou zelenou kartu pro prokazování zaplaceného povinného ručení na území Česka kvůli digitalizaci systému kontrol pojištění. Nově bude zelená karta sloužit jen jako mezinárodní doklad o zaplacení pojištění odpovědnosti, pokud řidiči pojedou do zahraničí.

Senát má projednat také poslaneckou požární novelu, která má upřesnit rozsah dokumentů posuzovaných hasiči při povolování staveb. Na rozhodnutí senátorů čeká rovněž novela, která zřejmě změní pravidla pro nakládání s příjmy vězňů. Vést by měla k tomu, že se každému vězni s příjmem bude tvořit rezerva na dobu po propuštění.

(čtk)