elkem bylo vloni v Česku zaznamenáno 13.115 případů násilné kriminality Foto: Pixabay

V Česku se loni stalo 159 vražd, většina z nich skončila ve stadiu pokusu

V Česku se loni stalo 159 vražd, meziročně o devět víc. Více než polovina z nich zůstala ve stadiu pokusu. Zavražděných lidí bylo 81, o sedm méně než v roce 2022. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnilo policejní prezidium. U násilné kriminality jako celku loni policie zaznamenala nepatrný meziroční pokles.

Dokonaných vražd zaznamenali policisté v loňském roce 68. U pokusu skončilo 86 vražd, v pěti případech byla vražda odhalena ve stadiu přípravy. Policie upozorňuje na to, že počet případů nerovná se počtu zavražděných, protože při jednom skutku může být napadeno více lidí.

Nejvíce vražd bylo loni motivováno osobními vztahy. Vraždu na objednávku ani vraždu novorozeného dítěte matkou loni policie nezaznamenala.

Celkem bylo vloni v Česku zaznamenáno 13.115 případů násilné kriminality. V porovnání s rokem 2022 jejich počet klesl o půl procenta.

Meziroční nárůst násilné kriminality loni policie zaznamenala v šesti krajích. Nejvýrazněji, o 9,4 procenta, stoupla na Vysočině. Následoval Plzeňský kraj a Jihomoravský kraj s nárůstem o 8,6 procenta, respektive 8,5 procenta. Naopak největší pokles násilné kriminality byl zaznamenán v Praze, a to o více než 12 procent.

V absolutních číslech byl loni největší nárůst násilné trestné činnosti zaznamenán u úmyslného ublížení na zdraví. Dalším trestným činem, u něhož byl evidován početní nárůst, bylo vydírání. „Nárůst tohoto trestného činu souvisí především se zvýšenou trestnou činností páchanou v kyberprostoru. V posledním období je nejčastějším způsobem vydírání situace, kdy pachatel pod různou legendou vyláká od poškozeného/poškozené jeho intimní fotografie či video a poté nutí poškozeného konat jeho finanční či jiné požadavky,“ uvedla policie.

Opětovně byl loni zjištěn nárůst násilné trestné činnosti v rámci rodinných vztahů. Šlo například o týrání osoby žijící ve společném obydlí a týrání svěřené osoby.

(čtk)