Josef Baxa po hlasování v Senátu. Foto: Eva Paseková

Baxa je zaskočen výroky, že ústavní soudci jsou zaprodaní provládní bolševici

Ústavní činitelé a představitelé institucí by se měli pokusit kultivovat veřejnou debatu a nepřispívat ke slovní agresi. Předseda Ústavního soudu (ÚS) to dnes řekl novinářům po jednání s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském Hradě. ÚS podle něj bude muset pokračovat ve své osvětové činnosti v každé jednotlivé věci, aby neztratil důvěru, kterou dlouhodobě má.

Baxa o dnešní setkání s prezidentem sám požádal. Počátkem února uvedl, že on i jeho kolegové byli po lednovém rozhodnutí o mimořádném zvýšení důchodů, kdy zamítli návrh na zrušení úpravy valorizace penzí, terčem urážek i výhrůžek.

Poznamenal, že ho zaskočila razance veřejné diskuse i výroků o tom, že ústavní soudci jsou zaprodaní, zkorumpovaní, provládní či bolševičtí. Úvahu, že ÚS jde při svém rozhodování někomu na ruku, tehdy označil za naprosto nemístnou. Připomněl, že ústavní soudci mají desetileté funkční období, takže zažijí „mnoho dalších vlád i další prezidenty“.

Soudci by neměli hledat hrubou záplatu na hrubý pytel

S Pavlem se dnes Baxa shodl, že ÚS se nemůže vyhnout kritice svého rozhodování, za škodlivé ale považuje zpochybňování nezávislosti, nestrannosti a plnění role soudu. „Zdá se, že budeme muset ve své osvětové činnosti pokračovat v každé jednotlivé věci, abychom důvěru, kterou máme dlouhodobě, neztratili,“ řekl šéf ÚS.

Baxa už v minulosti uvedl, že ho netěší hrubost a vulgarita, které provázejí některé debaty. Rolí ústavních činitelů a představitelů institucí podle něj je pokusit se debatu kultivovat a nepřispívat k takovému trendu. „Naší povinností je spíše se snažit o zlepšování kultury veřejné diskuse a naopak nenaskakovat, nereagovat stejným způsobem, i když jsme předmětem útoků, výhrůžek nebo urážek,“ doplnil.

Podle předsedy ÚS by soudy a soudci neměli hledat hrubé záplaty na hrubý pytel, nýbrž trpělivě, srozumitelně a kultivovaně vysvětlovat co a proč dělají a jaké mají důvody pro svá rozhodnutí. „Aby to bylo pro lidi srozumitelné a aby i ti, kteří třeba očekávali jiný výsledek, pochopili a přijali s porozuměním, že ÚS nějak rozhodl. Bez pochybnosti, že tak rozhodl proto, že byl někým řízen nebo ovlivňován,“ poznamenal Baxa.

Pavel apeloval na srozumitelné vysvětlování

Na to, aby soudci srozumitelně vysvětlovali svá rozhodnutí, apeloval dnes i prezident Pavel při jmenování 57 nových soudců obecných soudů. Podle hlavy státu to má vliv na důvěryhodnost všech státních institucí.

Kvůli snížení mimořádné valorizace penzí, které prosadila vláda kvůli růstu výdajů, se na ÚS obrátilo opoziční hnutí ANO. Chtělo dosáhnout zrušení důchodové novely a doplacení důchodů podle původního vzorce, stěžovalo si také na způsob prosazení změn. ÚS návrh ANO výraznou většinou hlasů zamítl.

Podle soudu byly okolnosti mimořádné a hrozily hospodářské škody, vláda stav legislativní nouze nezneužila a opozice měla při projednávání ve Sněmovně dostatečný prostor k vyjádření. Soudci zmínili i to, že opozice má právo na obstrukce, ty ale nesmějí paralyzovat proces přijímání zákonů.

Prezidenta ujistil, že jeho nominace nesou výsledek

Nový tým na Ústavním soudu (ÚS) podle Josefa Baxy funguje. Je zaujatý prací, motivovaný a na soudu jsou kolegiální vztahy. Baxa to řekl novinářům po schůzce s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě. S hlavou státu hovořil i o budoucích nominacích na ústavní soudce.

Předseda ÚS fungování týmu ocenil. „Neříkám, že vždycky spolu souhlasíme, ale je to tak, jak by to asi být mělo. Myslím, že veřejnost může být klidná, že si uvědomujeme svoji roli. Že nerozhodujeme pro někoho, proti někomu, ale že dbáme na svoji nezávislost a nestrannost,“ řekl Baxa.

Prezident má letos navrhnout Senátu další tři adepty na ústavní soudce. V červnu mandát skončí místopředsedovi soudu Vojtěchu Šimíčkovi a soudci Tomáši Lichovníkovi, v prosinci Davidu Uhlířovi.

„Budou odcházet konkrétní soudci, kteří mají nějakou konkrétní odbornost, profesní minulost. Bude jistě dobré, aby nově přicházející kolegyně nebo kolegové doplnili to, co by mohlo Ústavnímu soudu chybět,“ poznamenal Baxa. Prezidenta dnes ujistil, že plní to, co si předsevzal, a způsob nominačního procesu nese výsledek.

Šimíček je velká autorita, nicméně vrátí se na NSS

Baxa počátkem února řekl, že je proti tomu, aby ústavní soudci mohli opakovat svůj desetiletý mandát. Pevně ohraničené funkční období je podle něj zárukou maximálně svobodného rozhodování. „To jsem prezidentovi zopakoval, to je moje hluboké přesvědčení,“ řekl dnes šéf ÚS.

Například místopředseda Šimíček je podle Baxy velkou autoritou a osobností, která bude ÚS chybět, nicméně vrátí se na Nejvyšší správní soud (NSS), odkud před deseti lety na ÚS přišel. Baxa to považuje za správné, takové pravidlo by podle něj mělo platit i pro další situace.

Při Hulmákově jmenování Pavel řekl, že i přes deklarovanou vůli politiků nedělat z ÚS třetí parlamentní komoru se k soudu dostává více případů, které jsou spíše politického rázu než právního. Podotkl tehdy, že to od ÚS bude vyžadovat velkou odolnost vůči tlakům ze strany politiků i médií.

Baxa počátkem února uvedl, že on i jeho kolegové byli po lednovém rozhodnutí o mimořádném zvýšení důchodů, kdy zamítli návrh na zrušení úpravy valorizace penzí, terčem urážek i výhrůžek. Prezidenta dnes ale ujistil, že i přes razanci reakcí se ÚS nijak nerozkmital a je připraven nadále plnit svoji roli.

(čtk)