Foto: Pixabay

Část senátorů se pokusí prosadit manželství homosexuálů

Část senátorů se zřejmě pokusí podle jejich vyjádření z tohoto týdne prosadit větší práva pro svazky stejnopohlavních párů, než je partnerství bez možnosti adopce dětí. V konzervativně laděné horní parlamentní komoře, která koncem ledna mimo jiné kvůli prosazování genderové ideologie odmítla takzvanou Istanbulskou úmluvu proti násilí na ženách a v rodině, se jim ale nedává mnoho šancí na úspěch. Proti bude patrně většina občanských demokratů, lidovců či zástupců klubu ANO i s ohledem na to, že Sněmovna příslušnou novelu občanského zákoníku schválila ústavní většinou.

Pokus o uzákonění manželství pro všechny vzejde ze senátorského klubu Pirátů a hnutí SEN 21, uvedl jeho předseda Václav Láska. „V Senátu se připojím a budu hlasovat pro pozměňovací návrh zaručující plné a ničím nelimitované manželství pro všechny. Nic jiného už mě nezajímá. Keců o hledání kompromisu mám už plné zuby,“ uvedl Láska v příspěvku na sociální síti X. Podporu má u Hany Kordové Marvanové z klubu ODS a TOP 09. „Okleštěním zákona o manželství pro všechny se ztratil hlavní cíl – zrovnoprávnit občany. Tento kompromis je naopak možná horší, než kdyby nebylo schváleno nic,“ uvedla senátorka. Pro zrovnoprávnění je na rozdíl od většiny kolegů i Miluše Horská z klubu KDU-ČSL.

Pirátská senátorka Adéla Šípová chce, aby partneři ve stejnopohlavních svazcích měli alespoň možnost osvojování a adopce cizích dětí. „Nevidím důvod, aby osvojování heterosexuálními páry probíhalo složitěji než homosexuálními. Navrhnu v Senátu pozměňovací návrh, který bude s oběma situacemi zacházet rovně,“ uvedla. Předseda senátní ústavní komise Zdeněk Hraba z klubu ODS a TOP 09 namítl, že právo na adopci nemají ani nesezdané heterosexuální páry. „Pracuji na návrhu, který by to řešil komplexně – a to včetně redefinice nebo změny parametrů tzv. právní volnosti, protože mnohé děti uváznou v dětských domovech i přes zjevný nezájem biologických rodičů,“ řekl.

Senátor TOP 09 Herbert Pavera serveru iDNES.cz řekl, že podpoří sněmovní verzi, i když by byl raději, kdyby měly stejnopohlavní partneři možnost adopce. Podle senátora Marka Hilšera z klubu Starostů je varianta pouze s možností osvojení dítěte jednoho z partnerů druhým nedostatečná, senátní snahy o změnu by ale kvůli poslanecké podpoře kompromisní verze možná ani neměly cenu.

Mezi odpůrce manželství pro všechny patřili nezávislí senátoři Daniela Kovářová a Pavel Fischer, bývalý předseda lidovců Jiří Čunek, předsedkyně senátního podvýboru pro rodinu Jitka Chalánková z klubu ODS a TOP 09, místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer ze stejné frakce nebo senátor za ANO Ondřej Feber. Další místopředseda Senátu a TOP 09 Tomáš Czernin podle vyjádření pro server Seznam Zprávy bude hlasovat pro sněmovní verzi, stejně jako Miroslava Němcová (ODS), Josef Bazala (KDU-ČSL) nebo Michael Canov (SLK). Přijatou variantu je ochoten podpořit také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Dolní parlamentní komora schválila novelu hlasy 123 ze 176 přítomných poslanců, proti bylo 36 jejích členů. Jen o něco menší podporu měla samotná úprava původního návrhu na manželství pro všechny od poslanců Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) a Heleny Válkové (ANO), podle níž partneři stejného pohlaví budou mít téměř stejná práva a povinnosti jako manželé, ale bez možnosti adopce. Možnost osvojení dítěte mají mít jen v případě, že by jeho biologickým rodičem byl jeden z nich.

(čtk)