Prezident jmenoval Josefa Baxu před dvěma měsíci ústavním soudcem Foto: Pražský hrad

Pavel: Výběr ústavních soudců byl zodpovědný a transparentní

Daří se jmenovat ústavní soudce a prezentovat Českou republiku jako zodpovědného partnera, obnovila se standardní komunikace s hlavními ústavními činiteli, jmenoval dnes prezident Petr Pavel tři pozitivní výsledky prvního roku svého mandátu. Bylo potřeba dohnat to, co zůstalo jako „velká díra“ v domácích i zahraničních aktivitách jeho předchůdce ve funkci Miloše Zemana, řekl dnes také Pavel v rozhovoru pro Českou televizi (ČT).

Pavel za 12 měsíců ve funkci jmenoval osm nových soudců Ústavního soudu i jeho předsedu Josefa Baxu. Jeden už Senátem schválený soudce se nominace vzdal a nominaci dalšího Senát odmítl. Výběr byl podle prezidenta zodpovědný a transparentní. „Udělal jsem něco, co nikdo z mých předchůdců neudělal. Řekl jsem, jakým způsobem, na základě jakých kritérií a parametrů budou (ústavní soudci) vybíráni, oznámil jsem okruh lidí, se kterými budu na tom výběru spolupracovat, o jejichž expertizu se budu opírat,“ řekl Pavel.

Podle prezidenta se povedlo také navázat standardní komunikační kanál s hlavními ústavními činiteli. Řekl, že za rok ve funkci se setkal se všemi ministry, s některými opakovaně, mnohokrát jednal s premiérem a vícekrát mluvil i se zástupci opozice, jednu schůzku měl i se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, kterého loni porazil ve druhém kole prezidentské volby. „Myslím si, že krok ke zlepšení politické kultury, byl učiněn,“ řekl Pave. Jeho předchůdce Zeman se s některými ústavními činiteli nesetkával.

Jako třetí věc, která se podařila, Pavel jmenoval zahraniční politiku. Chce hlavně ČR prezentovat jako zodpovědného partnera, který stojí na jasných hodnotových základech, řekl. Zmínil prezidentské návštěvy směřující do okolních států i setkání s představiteli Evropské unie a NATO. Poukázal na zástupce firem, kteří ho na některých zahraničních cestách doprovázeli.

Uplynulý rok Pavel charakterizoval jako jízdu na divoké vodě. „Tady vznikla po dobu několika let z objektivních důvodů, zdravotních důvodů mého předchůdce, poměrně velká díra jak na poli aktivit domácích, tak na poli aktivit zahraničních. A tu bylo potřeba alespoň částečně dohnat,“ řekl prezident. Jeho cílem bylo nastavit fungování prezidentské kanceláře v aktivnější podobě, uvedl. „Řečeno terminologií Kobry 11, tempo bylo vražedné,“ podotkl v narážce na německý kriminální televizní seriál.

(čtk)