Ilustrační foto: archiv

Registry obyvatel a osob asi budou převedené pod Digitální a informační agenturu

Základní registr obyvatel a základní registr osob asi budou převedené z ministerstva vnitra a Českého statistického úřadu (ČSÚ) do správy Digitální a informační agentury (DIA). Změnu, proti níž se postavili poslanci obou opozičních hnutí ANO a SPD, má přinést vládní novela o základních registrech. Sněmovna ji dnes podpořila v prvním kole projednávání. Před dalším schvalováním novelu projedná sněmovní výbor pro veřejnou správu.

Převedení obou registrů je podle ministerstva vnitra logické a vhodné, protože agentura je ústředním orgánem pro digitalizaci státní správy a již nyní je správcem základního registru agend, orgánů veřejné moci, soukromoprávních uživatelů údajů a některých práv a povinností. Zástupci opozice převod správy vnímají jako zbytečné vytváření agendy pro agenturu. Návrh SPD na zamítnutí novely Sněmovna podle očekávání odmítla.

Agentura by měla nově spravovat tři ze čtyř základních registrů. Ministerstvo vnitra tak chce „centralizovat nejen organizační a technické zázemí, ale též potřebné znalosti a know-how a zamezit rozdílným přístupům a duplicitám“. Mimo zůstane pouze základní registr územní identifikace, adres a nemovitostí, který bude nadále pod správou Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

V registru obyvatel lze nalézt údaje o českých občanech, cizincích s trvalým nebo dlouhodobým pobytem nebo migrantech, kterým byl udělen azyl nebo dočasná ochrana. Zaznamenávají se jméno, příjmení, datum a místo narození, pohlaví, adresa pobytu, rodinný stav, číslo a druh průkazu či data pro elektronickou identifikaci člověka. V registru osob jsou pak shromážděny údaje o firmách, společenstvích, institucích či podnikatelích.

(čtk)