Slavná socha Foto: 3dnatureguy/Wikimedia

Evropský soud potvrdil právo Itálie na vzácnou sochu z Gettyho muzea

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku (ECHR) dnes potvrdil právo Itálie zabavit cennou řeckou sochu z Muzea J. Paula Gettyho v Kalifornii. Zamítl tím odvolání amerického muzea proti rozhodnutí italského nejvyššího soudu z roku 2018 a rozhodl, že Itálie má právo snažit se získat zpět důležitou součást svého kulturního dědictví. Informovala o tom agentura AP.

Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že mnohaleté úsilí Itálie získat zpět sochu známou jako Vítězné mládí, bylo přiměřené. Ani jedna ze stran se zatím k rozhodnutí nevyjádřila.

Socha známá také jako Atlet z Fana byla vylovena u přístavního města Fano na východě Itálie v roce 1964 tamními rybáři. Pochází z roku 300 až 100 před naším letopočtem a je jedním z největších lákadel amerického muzea. Její autorství je některými připisováno sochaři klasického řeckého období Lysippovi, který působil na dvoře Alexandra Makedonského.

Italský soud ve městě Pesaro rozhodl již v roce 2010 o tom, že by exponát měl být vrácen do Itálie. Stalo se tak v rámci tehdejší kampaně italských úřadů, které se snažily získat zpět památky odvezené ze země a rozprodané muzeím a soukromým sběratelům po celém světě.

Gettyho muzeum tvrdí, že Itálie na bronzové dílo nemá žádný nárok. Muzeum ho koupilo v roce 1977 za čtyři miliony dolarů (nyní asi 94 milionů korun) a od té doby ho vystavuje.

(čtk)