Ředitel odboru insolvenčního a soudních znalců Jan Benýšek Foto: Ministerstvo spravedlnosti

NSS zamítl stížnost odstaveného úředníka Benýška kvůli systemizaci

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost úředníka ministerstva spravedlnosti Jana Benýška, který se neúspěšně bránil proti zrušení svého místa při takzvané systemizaci. Spatřoval v tom odvetu za své upozornění na možné korupční jednání. Rozhodnutí NSS je dočasně zpřístupněné na úřední desce. Benýšek se později na ministerstvo vrátil, uspěl ve výběrovém řízení.

Systemizace je pravidelné vládní rozhodnutí o počtu služebních a pracovních míst ve státní správě. Na přelomu loňského a letošního roku systemizace zrušila odbor insolvenční a soudních znalců, který vedl Benýšek, a vznikly dva samostatné odbory.

Benýšek systemizaci napadl žalobou. Městský soud v Praze ji ale odmítl s vysvětlením, že žalovatelným zásahem není samotná systemizace, která je obecná, ale návazné rozhodnutí, kterým je konkrétní úředník odvolán ze služebního místa a zařazen mimo výkon služby. Nic na tom nemění ani skutečnost, že Benýšek upozornil na možnou korupci, a proto mu náležela ochrana před odvetnými opatřeními ze strany nadřízených.

„NSS trvá na tom, že odvetným opatřením nemůže být schválená systemizace (ani organizační změna), nýbrž až rozhodnutí ve věcech služby; teprve tento akt je dostatečně individualizovaný a schopný zkrátit stěžovatele na jeho právech,“ stojí v rozhodnutí NSS. Zákonností Benýškova dočasného odstavení se správní soudy v tomto řízení nezabývaly.

Úředník ve svém protikorupčním podnětu upozorňoval na činnost ministerského insolvenčního odboru v období, kdy mu šéfoval Antonín Stanislav, který v době oznámení byl náměstkem ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Benýšek v oznámení varoval před snahou ministerstva ovládnout miliardový byznys s insolvencemi. Blažek zprvu Stanislava hájil a popíral, že by zrušení Benýškova místa představovalo pomstu.

Benýšek se v březnu stal šéfem insolvenčního odboru. Zvítězil ve výběrovém řízení. Stanislav nakonec ministerstvo opustil. V dubnu pak Blažek podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli možné korupci na insolvenčním odboru v letech 2015 až 2016, týkalo se to možné manipulace u zkoušek insolvenčních správců.

(čtk)