Založení kempu v Česku není jen romantická představa o životě v přírodě a setkávání s cestovateli. V realitě jde o podnikatelskou činnost, která podléhá celé řadě zákonů, norem a administrativních povinností. Kdo chce provozovat vlastní kemp, musí se připravit nejen na investice, ale i na komunikaci s úřady, dodržování hygienických pravidel a zajištění bezpečnosti pro návštěvníky.

Nejde přitom jen o jednorázové splnění podmínek – většina z nich podléhá průběžné kontrole a aktualizaci. Úspěšný provoz kempu proto vyžaduje nejen začáteční nasazení, ale i dlouhodobou disciplínu a odpovědnost.

Pozemek a jeho účel

Než se začne stavět, je nutné ověřit, zda je pozemek vůbec vhodný pro rekreační využití. Mnohé parcely jsou vedeny jako zemědělská půda nebo plochy bez možnosti zástavby a jejich využití pro kempování by vyžadovalo změnu v územním plánu. Tuto změnu schvaluje obecní úřad s rozšířenou působností a může to trvat i několik měsíců.

Kromě toho je potřeba vypracovat projektovou dokumentaci, která zahrnuje rozmístění stanových míst, přístupové cesty, přípojky vody a elektřiny i řešení odpadů. Pokud má být kemp celoročně provozován, je třeba řešit i zimní přístupnost a odolnost zařízení vůči mrazu. V mnoha regionech navíc existují specifické požadavky podle typu krajiny – například ochranná pásma vodních zdrojů nebo chráněná území.

Sociální zázemí a hygiena

Hygienické standardy hrají klíčovou roli, zejména pokud má kemp oficiální kapacitu více než několik jednotek. Krajská hygienická stanice vyžaduje zajištění dostatečného počtu sprch, toalet, umyvadel a přístup k pitné vodě. V horkých letních měsících bývá navíc častým doplňkem venkovní bazén – ten však podléhá pravidelným kontrolám kvality vody. Pokud k bazénu plánujete nabídnout i hračky do bazénu, musíte zajistit, že jsou bezpečné, omyvatelné a schválené pro veřejné použití. To vše podléhá posouzení rizik a pravidelným revizím.

Kromě hygieny se řeší i nakládání se šedou vodou a bioodpady, zejména pokud v kempu funguje i menší občerstvení.

Mohlo by vás zajímat

Požární bezpečnost

Ve chvíli, kdy hosté začínají používat otevřený oheň nebo grily, přichází na řadu otázka požární ochrany. Provozovatel kempu je povinen vypracovat požární řád, stanovit evakuační plán a vybavit areál hasicími přístroji. Pokud chcete nabídnout hostům společné grilování, musíte pro něj vytvořit vyhrazený prostor – například kryté ohniště nebo betonový gril – a umístit jasné instrukce pro bezpečné používání. Je třeba také zajistit dohled nebo pravidelnou kontrolu tohoto místa personálem. V místech s lesním porostem se doporučuje zákaz rozdělávání ohně mimo vyhrazené zóny a viditelné upozornění na riziko požáru. Součástí ochrany by měla být i základní školení personálu, aby věděl, jak jednat v krizové situaci.

Administrativní povinnosti

Z právního hlediska musíte kemp zaregistrovat jako živnost. Nejčastěji jde o živnost vázanou na ubytovací služby nebo hostinskou činnost, pokud plánujete prodávat občerstvení. Dále je potřeba vést knihu ubytovaných hostů a hlásit ubytování cizinců cizinecké policii. Některé obce navíc požadují platbu rekreačního poplatku, který je odváděn za každou přenocovanou osobu. Provozovatel by měl mít rovněž přehled o pravidlech GDPR, jelikož zpracovává osobní údaje klientů. V neposlední řadě je nutné řešit daňovou evidenci a případnou registraci k DPH, pokud obrat přesáhne zákonný limit.