Píše se rok 1938 a anglický fotbalový národní tým zdraví nacistickým pozdravem před přátelákem proti výběru Třetí říše. Ani dnes tvrdě antisemitské názory ve Velké Británii příliš nevadí. Foto: British Paté

Židůprostá Anglie, čínský „křestkomunismus“ a další rány egyptské

Britský zákonodárce veřejně volá po židůprosté Anglii. Čínské politbyro chce křesťanské učení přizpůsobit k obrazu svému. Euroskeptici chtějí být pro voliče sexy jako Hitler. Revoluční Amazonky hledají děti, které odložily v džungli. Dilbert nemá rád finanční poradce, jsou jako svrab a neštovice. Lodě se nebudou potápět, auta budou létat, rozhodla EU. Krokodýlí zpráva s dobrým koncem.

LEVICOVÝ POSLANEC BOJUJE ZA ŽIDŮPROSTOU ANGLII

„Nechceme v našem městě žádné židovské turisty. Nechceme v našich anglických obchodech žádné židovské zboží. Nechceme ani žádné židovské obchody. Chceme naše město bez Židů.“

Tato slova pronesl na veřejném shromáždění v anglickém Bradfordu místní poslanec a plodný publicista George Galloway, který je členem krajně levicové „rudozelené“ Respect Party. To se zdá být poněkud příliš i na svobodou posedlou Velkou Británii. Gallowaye začala vyšetřovat policie, aniž by si všímala halasné kampaně obviňující ji z „fašistoidního chování.“ Tak alespoň zní oficiální terminus technicus dnešních pokrokových myslitelů blouznících o novém lepším světě.

Boje, v nichž se židovský stát snaží svým nepokojným palestinským sousedům zabránit v odpalování raket a dalších mírumilovných činnostech, očividně rozpalují hlavy euroatlantických intelektuálů nejen do ruda, ale také do hněda. Koneckonců k sobě tyto barvy mají blízko nejen v barevném, ale také v politickém spektru. Důkazem toho budiž vyjádření jiného britského politika, poslance Davida Warda z vládní liberálně demokratické strany. Ten se vyslovil v tom smyslu, že židůprostá Anglie zní jeho uším sladce. Jeho stranický šéf a vicepremiér se od jeho výroku nijak nedistancoval, naopak prohlásil, že pokud Izrael nezastaví vojenské operace v Gaze, přestane ho Velká Británie podporovat zbrojními dodávkami.

PO SOCKAPITALISMU SE ČÍNA VYDÁ CESTOU KŘESTKOMUNISMU

Čína se jak známo nových myšlenek nebojí. Po Velkém skoku velkého kormidelníka Mao Ce Tunga a podivuhodné směsici zdánlivě neslučitelných myšlenek, kterým se říká sockapitalismus přichází Říše středu s dalším pozoruhodným nápadem. Na křesťanských základech hodlá vybudovat oficiální církev, jejíž učení by vhodně doplnilo dosavadní dvojici nosných sloupů čínské státní existence, víru ve stranu a víru v trh.

Šíření „křestkomunismu“ by měla napomáhat také aplikace pro mobilní telefony. Foto: UCA
Šíření „křestkomunismu“ by měla napomáhat také aplikace pro mobilní telefony. Foto: UCA

„Křesťanství ve své stávající podobě dostatečně nevychází vstříc specificky čínským podmínkám,“ prohlásil během konference o „čínofikaci“ náboženství pan Wang Zuoan. Jeho slova padla na úrodnou půdu. Čínské politbyro navenek prosazuje jednoznačně ateistickou politiku, ve skutečnosti ale selektivně podporuje ty církve, které se nevymezují vůči vládnoucí státní ideologii. K myšlenkové opozici inklinující církevní skupiny mají s režimem naopak značné problémy. To se v současné době týká zejména protestantů. Ti tvoří jen asi tři procenta čínské populace, ale rychle jich přibývá. Ročně se dává pokřtít půl milionu nových vzpurných protestantů a to je trend, kterému chce čínské vedení postavit hráz.

Prostředkem by měla být nová „státní“ křesťanská církev vycházející z jezuitského požadavku poslušnosti. O tom, že politbyro svou snahu míní vážně svědčí i fakt, že už proskočily zprávy o vývoji aplikace pro mobilní telefony. Ta má pomáhat šíření slova Božího tak, jak ho slyší v ústředním výboru čínské komunistické strany, mezi lid.

SEXY JAKO HITLER

Vůdce klubu skeptiků v Evropském parlamentu Nigel Farage se zastal svého kolegy Billa Etheridge. Ten popsal jiného vůdce, Adolfa Hitlera, jako „magnetizující osobnost a mocného rétora.“

Etheridge se vřelého vyznání dopustil na stranickém školení mladých kandidátů na veřejné funkce. Doporučil jim, aby studovali Hitlerovo vystupování na veřejnosti. Euroskeptici se očividně vydali cestou následování úspěšných vzorů, což je sice pragmatické, ale zcela to ignoruje historickou zkušenost.

Farage kritikům vzkázal, že je povinností politika studovat vystupování úspěšných veřejně činných osob. Za ty považuje Winstona Churchilla, Martina Luthera Kinga, Tonyho Blaira a právě Hitlera. „Studujme prostředky, jimiž tito mužové dokázali efektivně dosahovat svých cílů,“ uvedl Nigel Farage a dodal, že cíle samotné nejsou v této věci podstatné.

REVOLUČNÍ AMAZONKY HLEDAJÍ ODLOŽENÉ DĚTI

Poté co došlo k rozpuštění kolumbijské revoluční guerilly FARC opustily její řady desítky žen, které kvůli zbraním odložily své děti. Teď je se je pokoušejí najít.

V řadách kolumbijské guerilly FACR bojovalo dobrovolně i nedobrovolně množství žen. Dnes hledají své děti. Foto: AP
V řadách kolumbijské guerilly FACR bojovalo dobrovolně i nedobrovolně množství žen. Dnes hledají své děti.

„Bylo mi šestnáct let, když ozbrojenci přišli do naší vesnice,“ vylíčila jedna z těchto bojovnic, dnes pětadvacetiletá Teresa. „FARC zabili mou matku a mně dali do ruky zbraň. Musela jsem jít, co jsem mohla dělat?“

V době únosu byla Teresa těhotná a když se naplnil její čas, dala kdesi hluboko v džungli život dítěti, které okamžitě svěřila domorodcům. Revoluční morálka FARC ani v nejmenším nezakazovala sex, otěhotnění ovšem bylo vážným porušením subordinace a bojové bdělosti. Odhaduje se, že od roku 1964 daly ženy z FACR život řádově tisícům dětí. Některé z nich nepřežily porod v krutých podmínkách guerilly, která ve svých nejlepších letech ovládala až třicet procent kolumbijského území. Další z těchto guerillových dětí skončily po adopcích v náhradních rodinách.

„Vím, že nemám téměř žádnou naději, ale přesto hledám,“ říká Teresa, která se jen obtížně zařazuje zpět do běžného života.

FINANČNÍ PORADCI, SVRAB A NEŠTOVICE

Tváří se, že jsou nadání nadpřirozenými schopnostmi, rozumí všemu a vidí do budoucnosti. Ve skutečnosti vás zbytečně obírají o čtvrtinu zisku. Takový je dosti nelichotivý názor Scotta Adamse, tvůrce slavného animovaného manažera Dilberta. 

 

Finanční poradce nemá autor kresleného manažera Dilberta a vystudovaný ekonom Scott Adams vůbec v lásce. Ilustrace: Scott Adams via WikiMedia
Finanční poradce nemá autor kresleného manažera Dilberta a vystudovaný ekonom Scott Adams vůbec v lásce. Ilustrace: Scott Adams via WikiMedia

Podle Adamse, který je sám držitelem akademické hodnosti v oboru ekonomie, jsou finanční a investiční poradci zhoubou svobodné ekonomiky. Kvůli jejich utkvělé představě, že se orientují ve všech aspektech ovlivňujících chod ekonomiky. „Nikdy v celé historii nenajdete jakýkoliv důkaz toho, že by tito lidé udělali cokoliv pro pozitivní vývoj trhu,“ říká Adams. „Zato narazíte na nepřehledné množství zvyšování daňových sazeb a poplatků v jejich prospěch, které z trhu odvádějí peníze bez jakéhokoliv efektu. A samozřejmě na množství soudních sporů mezi lidmi, kteří udělali tu chybu, že poradcům svěřili svoje peníze.“

Adamsův výpad vzbudil značnou pozornost. Například ekonomka Ann Marshová finančním poradcům vyčítá, že z trhů vyhnali impulzivní rozhodování, které bylo jedním z hlavních faktorů umožňujících rozmach kapitalismu.

Faktem je, že pověst finančních poradců je obecně natolik špatná, že se nemůže jednat o náhodu. A pokud se lidé zařídí podle rady Scotta Adamse, bude hůř: Adams totiž vřele doporučuje, aby se lidé o své finanční záležitosti naučili starat sami a nesvěřovali je nikomu, natožpak finančním poradcům. Což by znamenalo definitivní konec pěšáků byznysu, kteří dělají všechno proto, aby si přišli na své.

EU A SNY: NEPOTOPITELNÁ LOĎ A LÉTAJÍCÍ AUTO

Lidé chtějí věřit tomu, že dokáží stavět nepotopitelné nebo aspoň nepříliš snadno potopitelné lodě. Katastrofy jako byly v posledních době ty italské lodi Costa Concordia nebo korejského trajektu Sewon se staly bolestnou připomínkou toho, že nepotopitelnou loď ještě nikdo nepostavil. Evropská unie se o to přesto chce pokusit. Oficiálně se celý projekt jmenuje SuSy neboli Surfacing System for Ship Recovering – hladinový systém záchrany lodí.

Costa Concordia se nebude opakovat, Evropská unie dala zelenou vývoji „nepotopitelné lodě.“ Foto: archiv autora
Costa Concordia se nebude opakovat, Evropská unie dala zelenou vývoji „nepotopitelné lodě.“ Foto: archiv autora

Zjednodušeně řečeno se jedná o systém stovek nafukovacích pásů, jakýchsi námořních airbagů, který se táhne po celé délce trupu lodi. Aktivuje se při narušení strukturální pevnosti nebo soudržnosti trupu a vytvoří okolo trupu ohrožené lodě vzduchový polštář. Ten by ji měl udržet na hladině přinejmenším do té doby než by se dostavila záchrana. Významným přínosem by SuSy měl být také pro ochranu životního prostředí. Měl by zabránit například úniku surové ropy z rozervaných nádrží tankerů. Roku 2013 proběhly v jednom řeckém přístavu zkoušky celého systému na maketě tankové lodi střední velikosti a podle jednoho z vedoucích projektu, Reinharda Ahlerse z německé technologické společnosti Balance naznačují, že by SuSy mohl skončit úspěchem.

Podle Egberta Ypmy z nizozemského Námořního výzkumného institutu se během zkoušek ukázalo především to, že „airbagy“ musí být umístěny vně trupu lodi. „Původně jsme zvažovali jejich umístění mezi obě části dvojitého trupu a dna, ale ukázalo se, že v takovém případě by došlo k výraznému zkomplikování stavby lodí a jejímu zdražené neúměrnému dosaženým výsledkům,“ řekl Ypma.

Pokud by projekt nepotopitelné lodi nestačil jako důkaz toho, že to Evropská unie s podporou inovací myslí vážně, přidáváme ještě odkaz o létajícím euroautu.

KROKODÝL NA KONEC

Autor tohoto digestu si uvědomuje, že zprávy, které přináší, nepatří k nejlepším a rozhodl se to napravit. Přece jen jsou prázdniny a k těm patří okurková sezóna. České média přinesla zprávu o tom, že muž kapesním nožem odrazil útok medvěda. Co je to proti devítiletému chlapci, který si to rozdal na zuby a pěsti s aligátorem!

Zubatý plaz Jima Barneye napadl, když se koupal v jezeře Toho na Floridě. „Nejdřív jsem myslel, že mě někdo tahá za nohu, ale pak to začalo bolet, tak jsem do toho začal bušit a ono mě to pustilo,“ popsal celou událost Jim, který si odnesl tři desítky tržných zranění. V noze mu dokonce zůstal jeden krokodýlí zub.

„Chtěl jsem si ho nechat, ale vzali mi ho, aby podle něj toho krokodýla mohli najít,“ postěžoval si Jim z nemocničního lůžka místním novinářům. Na otázku zda se ještě půjde koupat do jezera, odpověděl stručně: „Ne.“

Ondřej Fér, Start Up