Místnost pro veřejná slyšení před Soudem. Zde zasedá Velký senát ESLP. Foto: ECHR

Soud ve Štrasburku: Británie zákazem volit porušuje práva vězňů

Opatření, které v Británii zakazuje vězňům účastnit se voleb, porušuje jejich lidská práva. Rozhodl tak dnes Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, který ale zároveň odmítl nárok vězňů na odškodné. Případ souvisí s žalobou skupiny deseti vězňů, kteří tvrdili, že zákon jim v roce 2009 v rozporu s unijním právem znemožnil hlasovat při volbách do Evropského parlamentu. Vězni v Británii přitom nesmějí volit v národních ani v unijních volbách.

Soud sice uznal, že lidská práva zmíněných britských trestanců byla porušena, ale právo na odškodné jim nepřiznal. Podle agentury Reuters to vysvětlil tím, že dostatečné je samo o sobě již konstatování, že jejich lidská práva byla porušena. Odmítl zároveň jejich žádost o náhradu soudních poplatků.

Otázka práv trestanců mezi Bruselem a Londýnem i štrasburským soudem je tradičně vzájemnou třecí plochou. Evropský soud obdobné verdikty vyslovil v roce 2010 a 2005. Loni v prosinci sice parlamentní výbor doporučil britské vládě vrátit některým vězňům voličské právo, vláda ale v této věci zatím nijak nepokročila.

S tím, aby trestanci mohli volit, nesouhlasí britský premiér David Cameron. „Při pouhé myšlence na to, že by někdo ve věznici mohl volit, se mi dělá fyzicky špatně,“ řekl před několika lety Cameron.

-čtk-