Liga lidských práv uvedla, že plně podporuje petice a otevřené dopisy rodičů a nabízí jim právní pomoc a možnost obrátit se na soudy Foto: archiv

Liga lidských práv: Zákaz otců u porodu hrubě zasahuje do práva nastávajících rodičů

Liga lidských práv v otevřeném dopise vyzvala ministerstvo zdravotnictví a vládu, aby zrušily zákaz přítomnosti otců u porodu. Organizace v tiskové zprávě uvedla, že opatření nemá žádné rozumné opodstatnění z hlediska ochrany veřejného zdraví, ale zato hrubě zasahuje do práva nastávajících rodičů a má negativní vliv na porod a jeho výsledek. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek řekl, že kabinet vyslovil souhlas s rozhodnutím ministerstva dosavadní výjimku zrušit.

Zákaz návštěv jako prevence proti šíření nového typu koronaviru se v původní verzi netýkal oddělení nemocnic, na kterých je poskytována péče nezletilým pacientům, pacientům s omezenou svéprávností a rodičkám. Vojtěch uvedl, že situace se od minulého pondělí, kdy bylo opatření i s výjimkou zavedeno, změnila a už není prostor pro výjimky. Lékaři podle něj varovali před zavlečením nákazy mezi zdravotníky přítomné u porodu.

Liga lidských práv uvedla, že plně podporuje petice a otevřené dopisy rodičů a nabízí jim právní pomoc a možnost obrátit se na soudy. Kritizuje fakt, že ministerstvo opatření neodůvodnilo, přitom pro rodiny je drastické. Organizace odkazuje na stanovisko ministerstvem zřizované Fakultní nemocnice v Ostravě, podle kterého je přítomnost otce u porodu neriziková.

„Podle ní je partner stejně rizikový jako rodička, protože s ní žije, a za dodržení určitých podmínek je jeho přítomnost u porodu neriziková. Nemocnice naopak vyzdvihuje důležitost otce u porodu z důvodu psychické pohody rodičky,“ stojí v otevřeném dopisu. Liga argumentuje i doporučením Světové zdravotnické organizace, která doporučuje přítomnost doprovodu u porodu, protože má podle studií pozitivní vliv na průběh porodu a snižuje hrozbu komplikací.

Liga současně upozorňuje na to, že nadále platí výjimka pro návštěvy u nezletilých pacientů. „Přítomnost otce u porodu je zakázána, ale hned jak dítě přijde na svět, tak otec k němu může a nemocnice mu to musí umožnit. Opatření ministerstva tedy nedává žádnou logiku, jde proti zdravému rozumu i proti lidskosti a je zjevně nepřiměřené,“ uvádí.

Organizace plánuje podat žalobu zaměřenou na nepřiměřenost zákazu otců u porodu. Napodobit chce brněnského advokáta Davida Zahumenského, který navrhuje zrušení vyhlášení nouzového stavu a některých dalších vládních opatření souvisejících s koronavirovou nákazou. Usnesení podle něj nesplnilo požadavky ústavního zákona.

Proti zrušení výjimky pro otce u porodů vznikla mimo jiné internetová petice, kterou do dnešních zhruba 17:00 podepsalo přes 26.000 lidí. Vojtěch argumentuje požadavky lékařů, podle kterých hrozí zanesení nákazy do porodnice a nakažení lékařů či sester.

(čtk)