Ministr vnitra Vít Rakušan Foto: Ministerstvo vnitra

Vnitro usiluje o vnitřní změny v úřadu, který dohlíží na hospodaření stran

Ministerstvo vnitra chce změnit vnitřní fungování Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, a zefektivnit tak jeho práci. Navrhuje, aby se na vedení instituce podílel kolektivní orgán složený z předsedy i dalších členů úřadu. Vnitro to uvedlo v dnešní tiskové zprávě. Návrh už předložilo k posouzení ostatním ministerstvům.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran dohlíží na to, jak politické strany a hnutí plní zákonné požadavky na transparentnost hospodaření. Zkoumá jejich výroční finanční zprávy nebo provádí vlastní kontrolu, projednává správní delikty a ukládá sankce. Těžiště činnosti úřadu spočívá v dohledu nad transparentním průběhem volebních kampaní. V čele instituce, která sídlí v Brně, stojí Vojtěch Weis. Vedle něj má úřad čtyři členy.

„Hlavním principem návrhu je posílení kolektivního prvku ve vedení úřadu vytvořením tzv. Schůze úřadu. Půjde o vrcholný orgán tvořený předsedou a dalšími členy úřadu, který bude mít nově svěřené klíčové kompetence v oblasti koordinace dohledové a metodické činnosti úřadu,“ popsalo vnitro. „Ústřední manažerská role předsedy ale zůstane zachována,“ doplnilo.

Ministerstvo uvedlo, že jeho návrh vychází z iniciativ neziskových organizací i kontrolního výboru Sněmovny a také z poznatků o dosavadní šestileté činnosti úřadu. „Proto například zavádíme kolektivní vedení úřadu. V žádném případě ale nezasahujeme do pravidel, která se týkají politických stran a hnutí,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Vnitro dále navrhuje zpřesnit postavení členů úřadu při dohledové činnosti a také jejich vztah vůči předsedovi a ostatním zaměstnancům úřadu.

(čtk)