Babiš nás zatahuje do obchodní války

Babiš nás zatahuje do obchodní války
Premiér Andrej Babiš Foto: Facebook

Mezi Čínou a USA propukla obchodní válka. Bitvy se vedou na poli celní války, ale i jinak. Součástí války je očerňování nepřítele a hon na špiony. Válčící strany chtějí získat spojence a zatahují do války další státy.

Do této atmosféry zapadá varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost před výrobky čínské firmy Huawei. Útok na tuto firmu u nás je doprovázen ataky v USA a Británii. Americký prezident chce firmu Huawei vytlačit z trhu, aby pomohl americkým firmám.

Varování před údajnou hrozbou výrobků Huawei podpořil premiér Babiš a nařídil, aby její mobily vyhodil Úřad vlády. Pak svá slova zmírnil, ale nakonec se zamotal do střetu s čínským velvyslancem.

Tím nás Babiš zatahuje do čínsko-americké obchodní války, která není naší válkou. Vzpomeňme, jaké miliardy po státu požadovala firma Diag Human za pár vět v dopisu ministra zdravotnictví. Pokud by kvůli slovům Andreje Babiše nebo ředitele úřadu pro kybernetickou bezpečnost Dušana Navrátila podala firma Huawei žalobu na stát za poškození dobrého jména, mohla by požadovat stamiliardy. Babiš by si pak mohl vzpomenout na své volání, že každý úředník má zaplatit náhradu, kterou za něho musí poškozeným vyplatit stát. Ani Agrofert by nestačil. Cožpak Babiš a Navrátil neví, že za jejich slova, která pronesou jako představitelé státu a ovlivní hospodářské postavení firem na trhu, finančně odpovídá stát?

Přitom Babiš má zkušenost s tím, jak se vede obchodní válka různými prostředky, když se od původního přivinutí k Transparency International dostal do konfliktu s její českou pobočkou. Světová nátlaková organizace Transparency International se od roku 1993 podílí na kritice korupce. Tlak na světové trestání korupce vyvolaly americké firmy, kterým byla zakázána korupce roku 1977 americkým zákonem o korupčních praktikách v zahraničí, neboť možnost legálního uplácení ze strany neamerických firem stavěla firmy z USA do nevýhodného postavení vůči konkurentům z jiných zemí, kteří dokonce úplatky v zahraničí zahrnovali do daňově uznatelných nákladů. Tlak zesílil po konci studené války, kdy již nebylo třeba tolerovat korupčnost určitých státních režimů z důvodu jejich protisovětské orientace. Transparency International tak podporovala americké zájmy v hospodářské soutěži.

Situaci vystihl prezident republiky Miloš Zeman ve vánočním poselství 26. 12. 2018, který varování Navrátilova Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost přirovnal ke komunistickému očerňování USA za to, že k nám pronikl americký brouk – mandelinka bramborová. To byla doba studené války.

Zdeněk Koudelka

Previous article Co si přát do nového roku?
Next article Ovlivněni blbostí
Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, PhD. je doktor práva v oboru ústavní právo a politologie, advokát. V letech 1998 – 2006 byl poslancem za ČSSD, od roku 2006 do roku 2011 pak náměstkem nejvyšší státní zástupkyně pro legislativu a mezinárodní vztahy. V roce 2009 byl jmenován docentem a v letech 2011 až 2013 působil jako náměstek ředitele Justiční akademie v Kroměříži. Je členem redakčních rad prestižních právnických publikací a autorem odborné právnické literatury. Přednáší na katedře ústavního práva a politologie právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 2014 je advokát. Veřejně se přihlásil k myšlenkám hnutí Trikolóra.