Kdo sedí na hnízdě

0
Kdo sedí na hnízdě

Na pátečním zahájení sněmu Soudcovské unie v Přerově omluvil prezident zájmového spolku Unie státních zástupců Jan Lata svého šéfa, nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, tak, že „sedí na hnízdě“. „Na hnízdě“ podle všeho sedí i premiér Andrej Babiš. Dá se tak usuzovat z vyjádření ministryně spravedlnosti Marie Benešové na téže akci. Benešová totiž oznámila, že novelu zákona o státním zastupitelství teď do vlády nepošle, neboť si její studium vyhradil právě premiér.

„Na matrace zalehla“ i vedoucí Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová, která výrazně omezila jinak svoji aktivní mediální prezentaci. Nebýt jejího rozhovoru pro říjnové vydání časopisu What, v němž pózuje v pletené módě, nebylo by o ní v podstatě slyšet.

Na Nejvyšším státním zastupitelství (NSZ) zatím případ „Čapí hnízdo“ dostal na starost Odbor závažné hospodářské kriminality a korupce (OZHFK), což vyvolává v soustavě otázky. Dozor totiž dosud vykonávalo Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ), dohled pak státní zástupce z odboru trestního řízení VSZ Mojmír Frček. Pokud by byl totiž dodržen standardní postup, pak by případ měl posuzovat některý ze státních zástupců Odboru trestního řízení NSZ, který vede Roman Hájek a spadá pod náměstka Igora Stříže. Oba mají v soustavě pověst lidí, kteří mají blízko k olomouckému vrchnímu státnímu zastupitelství, potažmo ministryni Benešové.

Argument, že v případu jde o zájmy EU, čímž by měla být dána příslušnost OZHFK NSZ, pokulhává. Mírně řečeno. Tahle okolnost případu byla známa již na počátku, přesto dozor místo VSZ v Praze vykonávalo MSZ. Pokud tedy nyní dělá přezkum OZHFK na NSZ, není vyloučeno, že si na hnízdo po zásahu Pavla Zemana může místo Šarocha „sednout“ Bradáčová. A ta je rozhodně sekáč, co se nezakecá.

Petr Dimun