Mediální lobbisté Dobra

0
Mediální lobbisté Dobra
Zrušit vrchní státní zastupitelství při zachování vrchních soudů? Jen jedna z nevyřešených otázek.

Na konci minulého týdne mi volal jeden známý český novinář a ptal se mne, zda jsem četl čtvrteční MF Dnes, konkrétně její „publicistiku“, kde vyšel článek s názvem „Střet dvou světů v justici aneb proč válčí ‚čistí‘“. Prý při svých skoro padesáti letech nečetl v mainstreamovém médiu už dlouho něco, co by tolik připomínalo text ze školního časopisu.

Z jeho strany to byla samozřejmě na mne zbytečná otázka, protože již ve středu jsem se na základě avíza MF Dnes s názvem „‘Válka spravedlivých‘ doutná mezi ministerstvem a žalobci“ na čtvrteční vydání těšil. Hned úvodní věta „Ti, kteří dlouhodobě sledují dění v české justici a fandí její očistě, jsou z toho smutní“ byla všeříkající.

Oba texty MF Dnes totiž nemohou být pro ty, kteří sice dlouhodobě sledují dění v české justici, ale nikomu nefandí, žádným překvapením. Už po nástupu Heleny Válkové do funkce ministryně spravedlnosti a angažování Hany Marvanové na postu první náměstkyně bylo zřejmé, že resort spravedlnosti bude dříve nebo později konfrontován s duchem angažovanosti a protikorupčního aktivismu, který s právem a procesními pravidly nemá nic společného. Co více, považuje je za překážku v tažení za všeobecným Dobrem.

Fakt, že na pozicích poradců zde budou fungovat lidé jako Jiří Pospíšil a Miloslava Pošvářová, tedy lidé – slušně řečeno – s mimořádně vyvinutým smyslem pro mediální pseudorealitu, tento vývoj událostí jen podtrhoval.

Aktivisté z ministerstva spravedlnosti v čele s Hanou Marvanovou, u níž se podle zdrojů z ministerstva dveře s různými stěžovateli na soudce a státní zástupce dveře netrhnou, se tak střetli s aktivisty ze státního zastupitelství. „Lobbisty Dobra“ v médiích tak nyní ovládl zmatek, jak píše MF Dnes dokonce i smutek, a výsledkem jsou ony zmíněné články, v nichž se snaží novináři oběma stranám vysvětlit, jak by bylo dobré, aby se „síly Dobra“ opět spojily proti „silám Zla“.

Ke cti MF Dnes slouží, že v sobotu zde vyšel text Bohumila Pečinky „Kýč roku“, kde – jakkoliv neadresně – najdeme přesnou analýzu onoho zmatku v hlavách mediálních lobbistů Dobra: „Při popisování situace ve špičkách justice a státního zastupitelství se v uplynulých letech používala terminologie jako ze špatné detektivky – čistí proti špinavým, zametači kauz kontra nezištní idealisté, justiční mafie versus hodné dívky. Ve skutečnosti jak tehdy, tak i dnes za vším byly jen kariérní zájmy, neschopnost jedněch, případné trestné činy druhých.“

Co k těmto větám dodat? Snad jen to, že právě kýčovitost a neobjektivnost psaní o dění v české justici přesáhla v jistou dobu mez a byla primárním důvodem spuštění projektu Česká justice.