Nečas, Stropnický a korupce

0
Nečas, Stropnický a korupce
Pražský magistrát Foto: archiv

Státní zastupitelství a policejní orgány se nás snažily přesvědčit v akcích Nečas a spol, podrobně veřejnosti známých o tom, že korupce je nepřípustná i v politice. Zlo číhá v každé politické dohodě, cení svoje zuby a získávání prebend ve formě v účasti v dozorčích radách zničí tento stát. Právě v jejich očích se jeví jako nejúčinnější prostředky práva trestního.

Bdělá a ostražitá policie zakročí se zpátečníky, reakcionáři, zlými politiky a jejich čachry – machry.  Nicméně trestní orgány nechtěly slyšet na to, že politika je primárně obchod někdy veřejný, někdy skrytý, obchod s veřejnými prostředky a jediný soudce, který je oprávněn politická jednání měřit, je soudce – volič. Na argumenty, že do trestního práva patří toliko jednání politiků, kteří „kradou jen pro sebe“ – tedy obohacují sebe či svoji rodinu, nikoli však jednání, kdy si kupují, ať už své voliče či koaliční partnery, nechtěly slyšet nikdy. Je to až trapné, neboť politický život bez tohoto typu jednání, které můžeme nazvat i velmi cynicky jako kupčení, nemůže existovat. Tak na truc bdělému státnímu zastupitelství takovéto obchody stále provádí.

Nejnověji vzniká na pražském magistrátu koalice, jejíž jednou ze základních podmínek je – Stropnický, ml. do koalice ne, ale koupíme mu „Kliniku“ a necháme tam provádět skupinu mladých rozjívenců svoje sociálně levicové pokusy. Vždyť je to korupce jak hrom! Praha přece žádnou kliniku nepotřebuje, obyvatelé ji nepotřebují. Řada z nich si výslovně nepřeje, aby se takovýto obchod uskutečnil. Opravdu je veřejný zájem „Kliniku“ koupit? Vždyť je to vyhazování peněz z veřejného rozpočtu jak vyšité. Je namístě si položit otázku, jak to, že ÚOOZ už nevběhl na zasedání, kde se takové rejdy domlouvají a bez milosti nepozatýkal jeho aktéry. Vždyť přece jejich čin je nepochybně veřejně roztrubovaný. Na sepsání obvinění není potřeba také obzvlášť geniální právnický mozek a vazba je nepochybně na místě. Jářku!, přece spolu ti hrozní pražští radní jsou v každodenním kontaktu a určitě se budou domlouvat jak vypovídat, když se domlouvali na takové nekalosti, pro kterou jsou stíháni. Tento text je více než názorem či úvahou, jakousi glosou dokazující, že právní postuláty zastávané jistou částí policejního orgánu a státního zastupitelství neobstojí při sebemenším poměření jakoukoliv shodnou právní situací, a nejsou tedy ničím jiným, než „utržením se ze řetězu“. Bohužel sebereflexe žádná.

Václav Vlk