(Ne)mlčení ministryně spravedlnosti

0
(Ne)mlčení ministryně spravedlnosti
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Repro: ČT

Paní ministryně spravedlnosti Mgr. Marie Benešová, exadvokátka, se veřejně vyslovila, že správní soudce Městského soudu v Praze Štěpán Výborný neměl spolurozhodovat kauzu nezákonnosti mimořádných opatření Ministerstzva zdravotnictví, vydaných v době nouzového stavu, vyhlášeného vládou, protože má bratra Marka Výborného, významného opozičního politika za KDU-ČSL. Otřásl jsem se ošklivostí nad tímto názorem.

Jednak profesně, jednak lidsky. Profesně z toho důvodu, že paní exadvokátka by měla znát bohatou a ustálenou judikaturu soudů, že sám o sobě příbuzenský vztah k někomu vně justičního systému nezakládá pochybnosti o podjatosti soudce. Promptně a trefně paní ministryni poučila Soudcovská unie.

Nakonec – dozvíme se to, jak je to s touto možnou podjatostí soudce Štěpána Výborného od Nejvyššího správního soudu, pokud někdo tuto „chucpe“ kartu v avízované kasační stížnosti proti rozsudku Městského soudu v Praze zvedne a ve věci bude rozhodovat Nejvyšší správní soud. Z lidského hlediska: existovaly v minulosti velmi neblahé doby, kdy uliční organizace nebo prověrkové komise hodnotily osobnost posuzovaného mnohdy i jen podle jeho příbuzenských vztahů. Foukl na mě ledový vítr. A vzpomněl jsem si na našeho latináře: kdybys býval mlčel, zdál by ses alespoň filosofem.

Martin Mikyska