Právní stát, žlutá cedule a elektrikářská spojka

0
Právní stát, žlutá cedule a elektrikářská spojka
Po třech měsících od zákazu billboardů v ochranném pásmu silnic a dálnic byl odstraněn jen zlomek nepovolených billboardů Foto: archiv

Jedním ze základních rysů právního státu je to, že dokáže občany přesvědčit o tom, že v něm lze vždy a za všech okolností dosáhnout vlády práva. Potřebuje, aby dával takové symboly a signály které říkají, že v právním státě nezůstane žádné protiprávní jednání bez následku účinného a rychlého. Česká republika to je přehlídka viditelných symbolů toho, co všechno je možné.

Vychytralí obchodníci s cedulemi uprostřed krajiny klidně vezmou státní symbol a okázale kašlou na povinnost příšerné plochy hyzdící krajinu odstranit. V každém státě, který sám sebe chce nazývat jako právní by firma, která by si to dovolila, dostala pokutu, až by se ohnula k zemi a úředník včetně svého šéfa a jeho šéfa, který to strpí, by si už dávno hledal nové místo. Občané by se ptali politiků, jak vládnout, když ignorují vysmívání se symbolům státnosti a porušování právních předpisů. Jak to je ve skutečnosti, má každý z nás před očima.

V oboru nepovolených cedulí existuje ještě mnohem markantnější znak ignorace práva. Jistě jste si všimli na území  celé České republiky „roztomilých cedulí“ pokoutní společnosti nabízející vymáhání dluhů. Jou žluté nebo červené, nesou jednoduché sdělení – vymáháme dluhy a telefonní číslo, najdete je elektrikářskou spojkou připevněné na zábradlí, svodidlech, přitlučené na mosty, na ploty, namontované ve výši očí projíždějících řidičů, klidně v počtu dvaceti kusů na tři kilometry cesty.
I pro mě, neboť se objevují již řadu let, se stali součástí koloritu. Až teprve nedávno jsem si uvědomil, že všechny tyto cedule jsou instalovány „načerno“ bez povolení majitelů nebo správců.

Systém je geniálně jednoduchý. Zábor plochy je tak malý, že i když je nelegální, nikdo se soudit nebude. Když si ale spočítáte, kolik peněz, papírování a agendy, předmětná společnost ušetří, zjistíte, že jde o milióny, kterými se bezostyšně obohacuje nekompromisně na úkor komukoliv, kdo mu padne do ruky a nikoho to nezajímá.
Nezajímá to policii, nezajímá to správce veřejných zařízení ověšených cedulemi jak vánoční stromeček, nezajímá to advokátní komoru, kdy přebírají činnost advokátů, nezajímá to soudy, které přihlížejí reklamě na obchod se spravedlností. Protože když někdo dluží, tak je přece normální, že si najmeme vymahače, který porušuje zákon, olepí protiprávně celou zemi svojí reklamou a všechno je v naprosté pohodě. To je krásný právní stát. Myslíte si, že by něco takového mohlo být v Německu, Rakousku nebo třeba ve Švýcarsku?

Předpokládám, že tyto stránky čtou i státní zástupci, tak jim zjednoduším práci. Za touto nekalou praktikou stojí společnost Seraf International s.r.o. Už se těším na tiskovou konferenci o trestním stíhání. Nikomu to nepřeju, ale v skutku by mě zajímalo, jak se státní zastupitelství, když už má na starosti dozor nad zákonností vypořádá se žlutou cedulí s elektrikářskou spojkou, a nebo možná s celou krajinou zaneřáděnou vlajkami a billboardy načerno.

Václav Vlk