Trestní oznámení v souvislosti se znevážením státní vlajky

0
Trestní oznámení v souvislosti se znevážením státní vlajky

Dne 28. 5. 2018 bylo podáno advokátem Zdeňkem Koudelkou trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku v souvislosti s hrou Naše násilí a vaše násilí, která byla uvedena 26. 5. 2018 v divadle Husa na provázku v rámci festivalu Divadelní svět Brno. Oznámení se podává na ředitele festivalu Martina Glasera a primátora města Brna Petra Vokřála.

Při uvedení hry byla státní vlajka vytažena herečkou z vaginy nebo tento akt byl předstírán. Vlajka je státním symbolem, přičemž hrubé znevážení státního symbolu je přestupkem podle § 13 odst. 1 písm. a) zákona č. 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů. Pokud veřejné vytažení z vaginy nebo řitního otvoru není znevážením státní vlajky, co už by tímto zákonem postihovaným jednáním mělo být?

I když znevážení státního symbolu není trestným činem, ale přestupkem, použití veřejných peněz na spáchání přestupku je porušením povinností při správě cizího majetku, což je trestný čin. Použití veřejného majetku na protiprávní jednání je samo o sobě protiprávní.

Hra byla financována z rozpočtu města Brna a dotace Ministerstva kultury. O užití veřejných peněz na hrubé znevážení státního symbolu spolurozhodoval ředitel festivalu Divadelní svět Brno a Národního divadla v Brně Martin Glaser a primátor města Brna Petr Vokřál. Tyto osoby jsou odpovědné za užití veřejných prostředků na znevážení státního symbolu.

Ve věci bylo 29. 5. 2018 podáno i oznámení o přestupku hrubého znevážení státního symbolu na Úřad městské části Brno-střed.

Zdeněk Koudelka

Previous article Pouta, důstojnost a právní stát
Next article Svoboda k hnusu a nepovinnost ji platit
Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, PhD. je doktor práva v oboru ústavní právo a politologie, advokát. V letech 1998 – 2006 byl poslancem za ČSSD, od roku 2006 do roku 2011 pak náměstkem nejvyšší státní zástupkyně pro legislativu a mezinárodní vztahy. V roce 2009 byl jmenován docentem a v letech 2011 až 2013 působil jako náměstek ředitele Justiční akademie v Kroměříži. Je členem redakčních rad prestižních právnických publikací a autorem odborné právnické literatury. Přednáší na katedře ústavního práva a politologie právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Od roku 2014 je advokát. Veřejně se přihlásil k myšlenkám hnutí Trikolóra.