Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: archiv

Nejvyšší státní zastupitelství opouští Helena Markusová

Po třech letech opouští Nejvyšší státní zastupitelství tisková tajemnice a mluvčí Helena Markusová. S nejvyšším žalobcem Pavlem Zemanem v úřadu působila od jeho příchodu v lednu 2011. Jak řekla České justici, důvody jejího rozhodnutí jsou osobní.

Úřad nejvyššího státního zástupce o změně na důležitém postu ve vztahu k veřejnosti a k médiím informoval krátkou tiskovou zprávou. Markusová skončí k poslednímu lednu, protože náhradu se podařilo najít až od března, bude funkci tiskové mluvčí vykonávat ještě měsíc. Ale už na dálku, z Prahy. „Důvody mé rezignace jsou osobní. Přes tři roky dojíždím z Prahy do Brna, neboť v Praze bydlím a mám tam rodinu, a to časté přejíždění po tak dlouhou dobu je opravdu trochu náročné,“ uvedla Markusová.

Pavel Zeman své dlouholeté spolupracovnici vyjádřil poděkování za její profesionální práci nejen pro Nejvyšší státní zastupitelství, ale i pro celou soustavu státního zastupitelství.

Helena Markusová vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v oboru angličtina – němčina. Deset let působila jako redaktorka v anglické redakci zahraničního vysílání Československého rozhlasu. V letech 1991 – 2001 pracovala na tiskovém oddělení amerického velvyslanectví v Praze jako mediální specialistka. Po čtyřech letech v neziskovém sektoru, mj. byla ředitelkou Nadačního fondu Ferdinanda Peroutky, se na americkou ambasádu vrátila, tentokrát jako politická analytička. Do konce roku 2010 se zde zabývala problematikou lidských práv. Otázku svého dalšího působení nechala bez odpovědi.

-red-