Poslanci navrhují možnost stíhat firmy i za lichvu

K trestným činům, které mohou spáchat firmy, se možná zařadí lichva. Sněmovní ústavně-právní výbor to dnes navrhl přičlenit do vládní novely, která doplňuje do trestního zákoníku nové trestné činy související s pohlavním zneužíváním dětí.

Jde o účast na pornografickém představení a navazování nedovolených kontaktů s dítětem. Výbor dnes doporučil poslancům předlohu se některými změnami schválit.

Lichvu chtěla skupina poslanců dodat do zákona samostatnou novelou. Sněmovna ji ale v březnu zamítla. Poslanec ČSSD Jan Chvojka už tehdy avizoval, že doplnění navrhne do nyní projednávané vládní novely a ve výboru dnes jednomyslně uspěl.

Rozsáhlá debata se rozvinula o trestném činu navazování nedovolených kontaktů s dítětem. Dopustil by se jej podle novely člověk, který prostřednictvím informačních nebo komunikačních technologií navrhne dítěti mladšímu 15 let setkání v úmyslu spáchat sexuálně motivovaný trestný čin.

Poslanec ODS Marek Benda namítal, že identity lze na internetu poměrně snadno odcizit, a jeho stranický kolega, exministr spravedlnosti Pavel Blažek v této souvislosti hovořil o nárůstu počtu „nesmyslných vyšetřování“. Další poslanci se obávali v souvislosti s tímto trestným činem možné skandalizace lidí.

„Dávám přednost ochraně dítěte,“ oponovala jim další exministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD), kterou podpořil i poslanec Úsvitu Marek Černoch. Benda nakonec ve výboru neprosadil návrh, podle kterého by další podmínkou pro spáchání trestného činu bylo to, že dotyčný člověk by – po oslovení dítěte třeba na internetu – svou další činností směřoval k uskutečnění tohoto setkání.

Dva nové trestné činy související s pohlavním zneužíváním dětí mají být trestné i pro firmy. Předloha také rozšiřuje postihy za obchodování s lidmi a za projevy rasismu a xenofobie a rovněž upravuje právo zadrženého na informace. K přijetí změn zavazuje Česko evropská legislativa.

-čtk-