REAKCE: Osobnosti justice k situaci ve vedení Ministerstva spravedlnosti

Česká justice přináší v plném znění reakce oslovených akademiků a právních profesionálů k situaci ve vedení resortu spravedlnosti. V neděli se má uskutečnit schůzka předsedy hnutí ANO Andreje Babiše s ministryní Helenou Válkovou a její první náměstkyní Hanou Marvanovou, ve středu bude s oběma dámami jednat premiér Bohuslav Sobotka.

Prof. Karel Eliáš

Sleduji dění na ministerstvu spravedlnosti. Vážím si Heleny Válkové i Hany Marvanové. Myslím však, že vývoj událostí v posledních měsících potvrdil, že Hana Marvanová je solitérní bojovník, který se nechce svázat standardy ani konvencemi, a její působení v administrativě ústředního úřadu státu komplikuje život jí i ministerstvu spravedlnosti. Jsem s tímto ministerstvem a specielně s úsekem, který nyní vede Hana Marvanová, již dlouho v poměrně úzkém kontaktu, zažil jsem 11 ministrů spravedlnosti, ale nepamatuji, že by se některý z náměstků ministra choval jako paní Marvanová. Překvapením pro mne jsou některá její mediální vystoupení z poslední doby a jsem rozčarován, když se dozvídám, že dosud výborný legislativní útvar, vytvořený na ministerstvu Františkem Korbelem, opouštějí kvalitní lidé, o nichž vím, že jsou nejen vynikajícími legislativci, ale že k ministerstvu byli také příkladně loajální.
Myslím, že na hodnocení práce ministerstva pod vedením Heleny Válkové je ještě čas. Ale oceňuji její snahu nastavit resortu spravedlnosti strategickou vizi, koncepčně jej ukotvit i úsilí upevnit důvěru veřejnosti v justici. 

Prof. Pavel Šámal

Jsou mi známy spory mezi ministryní spravedlnosti prof. Helenou Válkovou a její první náměstkyní JUDr. Hanou Marvanovou, které mě netěší, neboť nepřispívají k dobrému fungování nejen ministerstva, ale i celé justice. Osobně si přeji, aby se celá situace co nejdříve vyřešila a legislativa i jiné odbory ministerstva byly co nejrychleji stabilizovány a mohly pracovat ku prospěchu občanů a naší společnosti.
Pokud se mám vyjádřit k hodnocení práce ministerstva pod vedením prof. Heleny Válkové, tak mohu posuzovat pouze ty její kroky, jichž jsem byl svědkem nebo jsem s nimi obeznámen, a mohu je tudíž hodnotit. V tomto směru ministerstvo z iniciativy paní ministryně mimo jiné ustanovilo komisi pro nový trestní řád, která již začala pracovat a připravila první část týkající se subjektů a stran v trestním řízení v paragrafovém znění, která by měla být projednána na nejbližším zasedání této komise v červnu tohoto roku. Podobně byla ustanovena i komise pro rekodifikaci občanského soudního řádu a navazujících předpisů. Dalším důležitým krokem ke zlepšení trestní legislativy je nepochybně příprava novelizace zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, která koncepčně mění přístup k výčtu trestných činů, za které může trestně odpovídat právnická osoba. Pozitivně je třeba hodnotit i vypsání výběrového řízení na elektronické sledování trestu domácího vězení, což bude mít pozitivní dopad na kontrolu výkonu tohoto trestu a v budoucnosti i pro náhradu vazby a zefektivnění podmíněných propuštění z trestu odnětí svobody. Ministryně prof. Helena Válková významně přispěla i k provedení průzkumu Nejvyššího soudu ohledně účinnosti alternativních trestů v České republice, který iniciovala a přivítala i jeho výsledky. Právě tuto její činnost považuji za společensky velmi přínosnou a svědčící o její odbornosti a schopnosti realizovat ji s potřebnou politickou přesvědčivostí a osobní zaujatostí.
Tím bych rád poukázal v této rozbouřené době, kdy se prof. Válkové vyčítají určité problematické kroky, event. některé její medializované výroky, že činí pro justici také prospěšná rozhodnutí, která by neměla být v rámci objektivity opomíjena, neboť především v nich spočívá těžiště její práce.
Osobně paní ministryni znám z dlouhodobé spolupráce na fakultě a z dalších odborných aktivit. Vždy jsem si ji vážil, a oceňuji ji pro její morální přístupy k řešení složitých a náročných problémů, jimž se nevyhýbá, ale snaží se je řešit čestně a s dostatečnou mírou uvážení protichůdných stanovisek.
Jestliže je mediálně probírána kauza výběrových řízení předsedů krajských soudů v Brně a v Ústí nad Labem, je třeba obě tato výběrová řízení posuzovat samostatně z hlediska konkrétních námitek, které jsou vůči nim vznášeny, a to se zřetelem i na informace, které byly zveřejněny na vašem serveru. V této souvislosti je nutné zdůraznit potřebu hodnotit objektivně vždy všechny zjištěné a důležité skutečnosti tak, aby navržený a následně jmenovaný předseda byl skutečně tou osobou, která bude schopna v budoucnu vyřešit s maximální znalostí a objektivitou problémy, které se jak u Krajského soudu v Brně, tak i u Krajského soudu v Ústí nad Labem dlouhodobě vyskytují, a které je nepochybně třeba řešit co nejoptimálněji a se znalostí příčin těchto problémů. Nový předseda by měl být schopen s odbornou erudicí a osobním příkladem co nejrychleji zlepšit stávají nedobrý stav těchto krajských soudů a také konsolidovat poměry v těchto exponovaných soudních krajích.

Prof. Milana Hrušáková

Přiznávám, že podstatu dnešního sporu jsem vůbec nepochopila. Pokud by však paní ministryně měla být označována za nějak podjatou v rámci výběrového řízení, pak něco takového mě může jenom pobavit, protože ji znám více než třicet let a nejednou jsem měla možnost si její objektivity všimnout. 
Pokud jde o její vedení ministerstva, pak je to člověk s velmi realistickým pohledem na problém, s velmi rozvinutým koncepčním myšlením a co ještě více, s manažerskými dovednostmi! Jinak by tu počátkem 90.  let nevznikl C.H.BECK jako první velmi reprezentativní vydavatelství.  
Paní ministryně a její působení na MSp má mou podporu (což samozřejmě není rozhodující). 
Ke druhé straně sporu se vyjadřovat nehodlám, protože ji znám jenom dlouhodobě z médií a tuším, že jsme se asi dvakrát  krátce  při nějaké příležitosti setkaly.

Prof. Jan Dědič

Vzhledem k tomu, že nejsem z justice, netroufám si hodnotit situaci na Ministerstvu spravedlnosti ani to, jak je resort řízen, protože stojím zcela mimo. Prof. Válkovou znám dlouho a považuji ji za erudovanou odbornici.

-red-