Já, nebo Sváček, pohrozil náměstek Pelikán. Chová se jako Babišův správce resortu, potvrdil, co se při jeho nástupu říkalo. Cítí se být ministrem, Válková mu ustupuje. Náměstkové takto svým šéfům nehrozí, leda by měli v ruce zároveň svou rezignaci.

Pelikán: Legislativců je málo, chci na ministerstvo přivést mladé

První náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán chce na ministerstvo přivést legislativce, kteří doplní oslabený legislativní odbor. Řekl to dnes při přebírání funkce, oficiálně do úřadu nastupuje ve středu. Pelikán přichází z ministerstva financí, kde vedl legislativní sekci.

„Budu pochopitelně hovořit i s některými lidmi, kteří odešli, budu se jich ptát na důvody,“ řekl Pelikán. Nedostatek legislativců je podle něho obecný problém. „Celkově je legislativců málo, a těch dobrých je ještě méně,“ dodal. Chce proto pracovat i se studenty, které vyučuje na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. „Jsem v kontaktu s mladými lidmi a velice rád je budu postüpně zapojovat do té práce,“ uvedl Pelikán.

Právě legislativní úkoly zmínil jako jednu ze svých priorit, konkrétně hovořil například o zákonu o státním zastupitelství. „Těším se na tu práci, je tady spousta velice zajímavých úkolů, které je třeba poměrně urychleně řešit. Bude to určitě zábavné,“ prohlásil Pelikán při přebírání úřadu. Ministryně spravedlnosti Helena Válková dodala, že se koncepce ministerstva nemění, měnit se mohou jen metody komunikace. „Nebude jiného nic, pokud jde o věcná řešení,“ řekla Válková.

Pelikánovým příchodem vyvrcholily spory mezi ministryní a její první náměstkyní Hanou Marvanovou. Ta se vrací zpět do advokacie, na ministerstvu v úterý skončila. Ministryně Válková tvrdí, že náměstkyně nerespektovala její pozici hlavy ministerstva.     

To Marvanová odmítá, za jejím odchodem údajně stojí nátlakové skupiny z justice či advokacie. Proti tomu se dnes ostře ohradil předseda České advokátní komory Martin Vychopeň. Výroky Marvanové označil za nepravdivé, zavádějící a neetické.

I přes vyřešení sporů na ministerstvu spravedlnosti se s ministryní a její bývalou první náměstkyní chce ve středu setkat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten dnes řekl, že bude chtít slyšet názor Marvanové na to, jak ministerstvo spravedlnosti funguje a kde vidí problematická místa. Od ministryně Válkové bude chtít garance, že resort splní legislativní úkoly, které má naplánované. K výměně Marvanové premiér poznamenal, že je v kompetenci ministryně.

Robert Malecký

Vizitka Roberta Pelikána (34)

Pochází ze známé právnické rodiny, oba jeho rodiče vyučovali na pražských právech a matka Irena je v současné době soudkyní u Soudu prvního stupně Evropské unie.

– V roce 2003 absolvoval pražskou Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Přednáší na tamní katedře občanského a obchodního práva. 
– V roce 2010 získal titul JUDr., o rok později titul Ph.D. 
– Od roku 2001 působí v advokacii, nejprve jako koncipient a následně jako advokát. Pracoval v advokátní kanceláři Císař, Češka, Smutný, později v mezinárodní advokátní kanceláři Linklaters. 
– V roce 2008 založil se svým společníkem advokátní kancelář Vrána & Pelikán. 
– V únoru 2014 byl jmenován ředitelem legislativního odboru ministerstva financí. Z toho důvodu má v současné době pozastavený výkon advokacie. 
– Specializuje se na problematiku obchodních společností, závazkového práva, práva hospodářské soutěže a řešení sporů. 
– Je autorem dvoudílného komentáře k zákonu o přeměnách obchodních společností a družstev a monografie k otázkám právní subjektivity. Podílel se také na jednom z komentářů k novému občanskému zákoníku. 
– V roce 2006 absolvoval půlroční odbornou stáž u Soudu prvního stupně Evropských společenství v Lucemburku. 
– U Soudu prvního stupně EU nyní působí jako soudkyně jeho matka, profesorka obchodního práva Irena Pelikánová. Otec Dragutin Pelikán přednášel na pražské právnické fakultě právní dějiny se zaměřením na ruskou právní historii. 
– Ovládá angličtinu a francouzštinu.

-čtk-